Откриха вкаменелост на морска костенурка с размерите на автомобил

  • 18 ноември 2022 22:54

  • 2383
  • 1
Откриха вкаменелост на морска костенурка с размерите на автомобил
© pixabay

Откриха вкаменелости на морска костенурка с размерите на автомобил. Останките, открити в Испания, са на костенурка от вида Leviathanochelys aenigmatica. Тя е била дълга 3,7 метра, тежала е малко под два тона и е живяла през периода Креда.

„Това е най-голямата костенурка, открита в Европа от тази епоха“, каза палеонтологът Ангел Голобарт.

Палеонтолози откриха фосил на 48 милиона години

Учените открили останките близо до село Coll de Nargó, след като вкаменелостите, стърчащи от земята, са забелязани от турист в планините на Южните Пиренеи. Към днешна дата са открили части от задната част на черупката и по-голямата част от тазовия пояс, но не и череп, опашка или крайници, съобщава Нова телевизия.

Вкаменелостите показват, че притежавало гладка черупка, подобна на кожестите костенурки, която била дълга около 2,35 метра и широка 2,2 метра.

Наличието на няколко костни издутини от предната страна на таза различава Leviathanochelys от всяка друга известна морска костенурка. Това показва, че гигантизмът при морските костенурки се е развил независимо в отделни линии от креда в Северна Америка и Европа.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2383 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.11.19 | 11:05

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини