Приключиха археологическите разкопки на Никополската крепост

  • 25 октомври 2022 16:52

  • 2561
  • 1
Приключиха археологическите разкопки на Никополската крепост
© Facebook/КМЕТ НА Община Никопол
Слушай новината Слушай новината

Археологическите разкопки на Никополската крепост за тази година приключиха. Те бяха насочени отново около фортификационната система, съобщи археологът в Регионалния исторически музей (РИМ) в Плевен Венко Иванов, цитиран от БТА. 

"През миналата година започнахме да работим в южната част пред крепостната стена. Тогава открихме нов участък от крепостната стена, който дотогава не беше известен. Оказа се, че е от периода на Второто българско царство", обясни Иванов. Установено е, че има поне две крепостни стени – от Второто българско царство и от османския период. 

По време на тазгодишните проучвания са изследвани жилища от османския период, силно разрушени сгради, участъци от основни и спомагателни улици, отоплителни съоръжения, боклучени ями и следи от нетрайни структури. Открити са различни средновековни и османски монети, върхове от стрели, куршуми, пластини от ризница, керамични съдове, украшения и предмети на бита.

Археолози откриха свидетелства за висок социален статус на жителите на крепостта Туида през античността

"Със сигурност знаем, че крепостта е била доста интензивно ползвана. Именно тук след превземането на Търново от османците, цар Иван Шишман се премества в Никопол и тя се превръща в последната средновековна българска столица, макар и за две години. След превземането й от османците Никопол е център на област", добави Иванов. 

Той припомни, че проучванията на Никополската крепост бяха прекъснати за дълъг период от 30 години и възстановени през миналото лято по инициатива на местната община. През тази година финансиране е отпуснато и от Министерството на културата (МК). Така с подкрепата на Община Никопол и на РИМ – Плевен е сформиран голям екип, който е разширил проучванията. 

"Имаме увереността, че разкопките ще продължат и през следващото лято. Още през миналата година от Община Никопол бе изготвена концепция за консервация, реконсервация, реставрация и социализация на обекта. Поради тази причина и МК подпомогна проучванията през тази година", отбеляза археологът.

От крайдунавската община вече работят в посока да направят крепостта атрактивен обект за посещения - оформени са алеи, монтирано е и осветление.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2561 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.10.25 | 23:31

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини