Официално: Бузлуджа е опасна

  • 05 юли 2012 16:05

  • 1695
  • 1
Официално: Бузлуджа е опасна
©

Домът-паметник на връх Бузлуджа, който все още е държавна собственост, е с нарушена конструкция, неукрепени и рушащи се части, има реална опасност от инциденти, и е негоден е за експлоатация. Това е установила инспекция на старозагорския губернатор Недялко Недялков и неговите заместници Димитър Драчев и Петко Карагитлиев, съобщи Стандарт.

Проверката е констатирала, че за пореден път катинарите на металната врата са били разбити, а в опасния рушащ се паметник областните шефове заварили чуждестранни туристи и деца. Областният управител е разпоредил и още същия ден металната врата към монумента е била заварена.

От областната управа припомнят, че миналата година правителството е отпуснало над 36 хил. лв. за изграждане на обезопасителни съоръжения в района около комплекса. Входовете към него са били зазидани, отворените шахти покрити с решетки, а страничните проходи, през които се влизало нелегално - бетонирани. Според експертите обаче на много места продължавала да съществува опасност от пропадане, което прави сградата практически негодна за ползване.

Както е известно в края на септември правителството взе решение за прехвърляне безвъзмездно на БСП правото на собственост върху сградата на Дома-паметник на Бузлуджа. Още тогава, старозагорският областен управител, който отговаря за стопанисването на комплекса, е изпратил до председателя на БСП Сергей Станишев проектодоговор за безвъзмездното прехвърляне правото на собственост върху имота, както и да организира предаването му. През февруари тази година от областната администрация изпратили ново напомнително писмо до лидера на социалистите. Досега обаче от централата на БСП пазели пълно мълчание какво смятат да правят с бившия дом-паметник на партията и въобще ще приемат ли да го стопанисват.

Страстите около този култов монумент на комунизма и социализма се разгарят обикновено около годишнината от Бузлуджанския конгрес в началото на август. Миналата година въпреки забраната, пак по същите съображения за безопасност, младите социалисти осветиха рубинената звезда и за малко не се стигна до сблъсък с полицията.

Последвайте канала на

Novini.bg
1695 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
baihui

2013.07.27 | 22:59

1
da eba maikite na vsichki komunisti i na tehnite vragove!

Добави коментар

Водещи новини