Хората с очила изглеждат по-малко интелигентни в арабския свят

  • 19 септември 2022 09:15

  • 387
  • 0
Хората с очила изглеждат по-малко интелигентни в арабския свят
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Йордански учени установиха, че въпреки стереотипа, хората с очила изглеждат по-малко интелигентни в някои страни, съобщи в. "Дейли мейл".

В изследването на учените от Университета на Йордания са участвали 517 доброволци. Те са били студенти, като 66,9 процента от тях не са носели очила, а 33,1 процента са били с отклонения в зрението. Участниците е трябвало да оценяват как изглеждат хора със и без очила по снимки.

Резултатите показали, че според тях с очила те не само са по-малко привлекателни, но и с по-малко самочувствие и са по-малко интелигентни. Впечатлението за неносещите  очила, било по-добро и по трите показателя.  Доброволците с проблеми в зрението обаче оценявали по-високо хората с очила. 

Броят на нуждаещите се от очила се увеличава непрекъснато. Изследване от 2019 г. установи, че тийнейджърите, на които е необходимо коригиране на зрението, са почти два пъти повече в сравнение с 2012 г. "заради многото часове, прекарвани от подрастващите, втренчени в екрани".

Офталмолози: Има драстично увеличение на късогледството при децата след пандемията

Учените от Университета на Йордания отбелязват, че резултатите им може да се дължат и на културни различия. Според предишни подобни изследвания в западни държави очилата правят положително впечатление за интелигентност. Според най-голямото генетично проучване на когнитивните функции, направено от екип на университета на Единбург, има значителна връзка между интелигентността и носенето на очила. Резултатите от него показаха, че е с 30 процента по-вероятно най-интелигентните да носят очила, допълва БТА. 

Весела Найденова
387 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини