10 любопитни факта за кралица Елизабет Втора

  • 09 септември 2022 11:04

  • 22777
  • 1
10 любопитни факта за кралица Елизабет Втора
© Getty Images, архив
Слушай новината Слушай новината

Българската редакция на "Дойче веле" представя 10 любопитни факта от живота на кралица Елизабет Втора, която вчера напусна земния свят. 

Всичко по темата:
Смъртта на кралица Елизабет II и новият престолонаследник 232

Каква е връзката между Елизабет II и Симеон Сакскобургготски?

Ето ги и тях:

Елизабет Втора е родена на 21 април 1926 г.

Елизабет Втора се ражда на 21 април 1926 г., но тържествата по случай рождения ѝ ден по традиция се провеждаха на втората събота от юни. Тази традиция възниква в резултат от два фактора: лошото време и британския прагматизъм. През 1748 г. крал Джордж II решава да празнува рождения си ден през юни, защото ноември (когато всъщност е роден) не предлага подходящо време за публични празненства.

Нито един ден в училище

Милиони деца мечтаят да не ходят на училище. За свое щастие или нещастие Елизабет е освободена от това задължение. Тя получава образованието си от частни учители в двореца, които ѝ преподават всички важни предмети, плюс конституционна история, право и френски език. Въпреки това Елизабет на няколко пъти признава, че съжалява за пропуснатотото училище.

Мъжът на две крачки зад кралицата

Починалият през 2021-а принц Филип, с когото Елизабет Втора сключва брак през ноември 1947 г., всъщност е неин трети братовчед. Филип произхожда от благородническия германски род Батенберг, но замества това име с британския превод Маунтбатън. Според някои източници, Елизабет още на 13-годишна възраст се влюбва във Филип. За сватбената си рокля тя плаща с купони, които успяла да скъта след войната.

Почина принц Филип

Елизабет и седемте шаферки

Роклята, която носи кралицата на сватбата си, е ушита от Норман Хартнъл. Той дълги години е неин моден дизайнер, като създава и тоалета за коронацията на Елизабет. Според списание "Вог", Хартнъл подготвил девет варианта за този тоалет. Кралицата накрая избира рокля с флорални бродерии, като отделните цветя символизират всяка една страна в Обединеното кралство и в Британската империя.

Короната, която Елизабет почти никога не носеше

"Планина от светлина" - така се превежда персийското име на прочутия диамант "Кохинор", който има повече от 2000-годишна история. Твърди се, че е открит от индийски роб, че никога не е продаван за пари, а британците си го присвоили по време на своето колониално владичество в Пенджаб. 108-каратовият диамант се пази заедно с останалите кралски накити в лондонския Тауър.

Монарх с рекордно дълъг стаж

Елизабет Втора е коронясана на 6 февруари 1952 година след смъртта на баща ѝ - крал Джордж Шести. Тя беше на трона повече от 70 години - и така изпревари пра-пра-баба си Виктория, чието управление продължи 63 години.

Кралица Елизабет II - монархът, на когото рекордите не са чужди

Не ѝ трябваше нито паспорт, нито шофьорска книжка

Британски паспорт, в който пише "Нейно Величество Елизабет Втора" - не, на кралицата такъв документ не ѝ трябваше. Така поне пише на официалния уебсайт на британския кралски двор. Останалите членове на двора обаче имат паспорти, а повечето - и шофьорски книжки. Елизабет беше единственият човек във Великобритания, който нямаше нужда и от свидетелство за правоуправление на МПС.

Вечна любов

Кучетата от породата корги бяха голямата слабост на Елизабет Втора - редом с конете. Първото корги се появява в живота ѝ през 1930-те години, когато кралят получава като подарък кученце на име Дуки. Любимото корги на Елизабет обаче се казва Сюзън, чийто потомци в продължение на 80 години живеят в Бъкингамския дворец и радват кралското семейство.

Звезда на световните екрани

Елизабет Втора е главният персонаж в над 225 документални или игрални филма. През 2013 британската филмова асоциация BAFTA дори присъди на кралицата специална награда "за забележителния ѝ патронаж над филмовата и телевизионна индустрия".

Елизабет не беше най-богатата - нито сред коронованите, нито сред британците

Около 400 милиона евро - на толкова специализираното издание "Форбс" изчисляваше състоянието на кралицата. Звучи внушително, но се оказва доста скромна сума в сравнение с банковата сметка на Уестминстърския херцог, който притежава 11,5 милиарда евро.

Последвайте канала на

Дойче веле
22777 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.09.09 | 12:19

1
Нищо любопитно няма тук

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини