Нови археологически находки от бронзова епоха са открити в Румъния

  • 22 август 2022 22:13

  • 4672
  • 0
Нови археологически находки от бронзова епоха са открити в Румъния
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Румънски музеографи откриха нови археологически находки в обекта Кустура Четътелей и намиращата се наблизо пещера, някои от които датират от късната бронзова епоха, съобщи БТА, позовавайки се на съобщение в понеделник на Музея за история и археология на окръг Марамуреш.

Първите археологически находки в Кустура Четътелей - Сълница бяха открити през 2018 г. по време на теренно проучване, извършено от музеографа Мариус Арделяну.

„Артефактите, идентифицирани плитко под повърхността на североизточния, източния и югозападния склон на хълма Кустура, се състоят от керамични парчета от късната бронзова епоха (втората половина на второто хилядолетие пр.Хр.) и от средновековието (13-14 в. сл.Хр.).

Археолози проучват най-северния търговски център на Балканите - Емпорион Пистирос

Започвайки с тези открития, между 2019 -2020 г. екипът на музея в Бая Маре пристъпи към археологически разкопки на хълма Кустура Четътелей. Културните следи, открити там, принадлежат към късния енеолит/ранната бронзова епоха (култура Коцофени, 3500 - 2500 г. пр.Хр.), късната бронзова епоха (култура Сучиу де Сус, втората половина на 2-ро хилядолетие пр.н.е.) и средновековния период (13-14 век от сл.Хр.). Изградената през Средновековието оградна стена на места е от правилно оформените камъни са споени с хоросан“, се казва в съобщението на музея.

Подтикнати от наличието на останки от културата Коцофени в района на Кустура Четътелей, екипът от археолози насочи вниманието си към намиращите се в близост пещери, тъй като е известно, че тогавашните общности са обитавали или са се подслонявали в пещери.

Една от тези пещери, наречена Шура Дракулюй, с дължина 16 m и портал с ширина 5 m и височина 6 m, се намира под седловината на хълма, водеща до Кустура Четътелей, на левия бряг на река Лапуш.

През 2021 г. Музеят за история и археология на окръг Марамуреш, в сътрудничество с пещерния клуб Монтана в Бая Маре, започна първите археологически разкопки в пещерата Шура Друкулюй. Разкопките извадиха наяве множество керамични парчета, принадлежащи на културата Коцофени, както и артефакти от късната бронзова епоха, културата Сучиу де Суз, както и животински кости, които показват дори временно обитаване на това място.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4672 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини