Косатката в Сена е починала от самота

  • 06 юли 2022 22:59

  • 5360
  • 3
Косатката в Сена е починала от самота
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Косатката, която умря няколко дни след като навлезе в р. Сена, е станала жертва на глад и експертите, които изследваха тялото подозират, че животното е спряло да се храни, защото е било самотно, съобщава БТА.

Стомахът на косатката е бил празен, когато е умряла на 30 май, обяви префектурата на департамента Сен-Маритим в Руан. Макар и да не е възможно да бъде казано категорично, изолацията може да е била причина за отказа на животното да се храни. Такова поведение е наблюдавано при морски бозайници, които живеят и ловуват групово, добавиха експертите. Според тях фактът, че косатката се е отклонила в реката, далече от естествения си хабитат в океана, не е имал роля. 

Неизлечимо болна косатка, озовала се в река Сена, ще бъде евтаназирана

Специалистите са намерили куршуми в тъканите на главата, но те не са предизвикали трайно увреждане, което да допринесе за смъртта на кита. Косатката е простреляна седмици или месеци преди това. 

Прокуратурата ще прецени дали да разследва случая. 

Косатката е била женска с дължина над 4 м и тегло около 110 кг. Нейният скелет ще бъде изложен в Националния природонаучен музей в Париж. 

Преди да умре в края на май, животното е видяно няколко пъти в р. Сена. Опитите да бъде насочено към открити води обаче се провалят. 

Косатките плуват във водите край Шотландия, Исландия и Норвегия, както и на юг в Атлантическия океан и Бискайския залив. Възможно е животното да е навлязло в р. Сена от Ламанша, защото се е разболяло и се е чувствало по-добре в спокойни води, но след това е останало като в капан там. 

Мая Йорданова
5360 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Севлиевка

2022.07.07 | 16:08

3
"Косатката е била женска с дължина над 4 м и тегло около 110 кг." Прилича сигурно на питон.

2022.07.07 | 06:52

2
"че животното е спряло да се храни, защото е било самотно" - бacи извода и повече не четох от статията.
PaulaFox

2022.07.06 | 23:55

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини