Китай отхвърля обвинения на НАСА, че може да "превземе" Луната като част от военна програма

  • 05 юли 2022 17:10

  • 907
  • 2
Китай отхвърля обвинения на НАСА, че може да "превземе" Луната като част от военна програма
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Китай отхвърли като безотговорна клевета предупреждението на НАСА, че може да "превземе" Луната като част от военна програма, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Властите в Пекин заявиха, че винаги са призовавали за изграждане на общност от нации в космоса.

Китай ускори изпълнението на космическата си програма през последното десетилетие, като фокусът е върху изследването на Луната. 

Азиатската страна направи първото си кацане на Луната без екипаж през 2013 г. и очаква да изстреля достатъчно мощни ракети, за да изпрати астронавти на Луната към края на това десетилетие.

"Ние трябва да сме много загрижени, че Китай кацна на Луната и заяви: "Тя вече е наша и вие стойте на страна", каза ръководителят на НАСА Бил Нелсън в интервю за германския вестник "Билд", публикувано в събота.

Според него китайската космическа програма е военна и страната е откраднала идеи и технологии. 

"Не за първи път ръководителят на НАСА пренебрегва факти и говори безотговорно за Китай. Американската страна непрекъснато създава клеветническа кампания срещу нормалните и разумни усилия на Китай в космоса, а Китай твърдо се противопоставя на подобни безотговорни забележки", заяви Чжао Ляцзян, говорител на Министерството на външните работи. 

НАСА иска да построи ядрени реактори на Луната

Азиатската държава винаги е насърчавала изграждането на споделено бъдеще за човечеството в космоса и се е противопоставяла на всяка надпревара във въоръжаването в космоса, каза той.

В рамките на програмата си "Артемис" ("Артемида") НАСА планира да изпрати мисия с екипаж в орбита около Луната през 2024 г. и да извърши кацане с екипаж до 2025 г., припомня Ройтерс. 

Китай пък планира мисии без екипаж до южния полюс на Луната през това десетилетие.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
907 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Слава на РУСИЯ!!!

2022.07.05 | 18:55

1
САЩ, Китай, Япония, Европа... Всички гледат към космоса. Липсва само една държава сред кандидатите, тази, в която шефът на космическата програма е нацист, който инвестира в батути. Коя е тази държава?

2022.07.06 | 17:46

2
Педал изклецан си ти и за трол не ставаш!

Добави коментар

Водещи новини