Непознат вид гигантска водна лилия беше открит в лондонската ботаническа градина

  • 04 юли 2022 13:34

  • 800
  • 1
Непознат вид гигантска водна лилия беше открит в лондонската ботаническа градина
© Pixabay

Експертите от лондонската ботаническа градина Кю Гардънс идентифицираха нов вид гигантска водна лилия - първата от средата на 19-и век, съобщи АФП.

Видът е съществувал в Кю Гардънс от 177 години и в боливийския национален хербарий от 34 години, преди ботаниците да осъзнаят, че той не е описван. Първоначално специалистите са мислели, че това е  "Victoria amazonica" - един от двата известни вида гигантски лилии, кръстен на кралица Виктория. След съвместно изследване с боливийски специалисти, експертите от Кю Гардънс установили, че в действителност това е трети вид и са го нарекли "Victoria boliviana".

Листата на тези лилии могат да достигнат диаметър 3 м. Те са най-големите в света.

Изследването, довело до откритието, е описано в сп. "Frontiers in Plant Sciences". 

Семената на този трети вид гигантски водни лилии са подарени от ботаническата градина на Санта Крус де ла Сиера и градините Ринконада в Боливия. Те са поникнали, без да бъдат описани, в оранжерия в Кю Гардънс преди четири години. 

Карлос Магдалена, специалист по опазването на застрашени растителни видове, определи лилията като "едно от ботаническите чудеса на света". Според него е невероятно растение с подобен размер да бъде открито чак през 2022 г.

Гигантските водни лилии разцъфват в бяло и през нощта стават розови. 

Кю Гардънс е единственото място на света, където човек може да види и трите вида гигантски водни лилии -  "amazonica", "cruziana" и вече "boliviana", едни до други, допълва БТА. 

Весела Найденова
800 1

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.07.04 | 13:55

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини