Отбелязваме Световния ден на костенурките

  • 23 май 2022 13:52

  • 920
  • 0
Отбелязваме Световния ден на костенурките
© Pixabay

На 23 май е Световният ден на костенурките, който се отбелязва от 2000 г. насам.

"Тези видове са достойни за възхищение заради тяхната устойчивост на капризите на времето, а и на немалкото посегателства върху тях от страна на нас, хората", отбелязват от фондация „Геа Челониа“. Оттам посочват, че за да се радват и бъдещите поколения на черупчестите влечуги, грижата за опазването им не трябва да спира.

Първоначално са се почитали морските костенурки, но впоследствие вниманието се насочва и към сухоземните, каза за БТА Ива Лаловска от фондацията. Идеята да има Световен ден на костенурките е да се засили интересът към това животно – че е защитен вид, че е диво и че има какво още да се научи за неговите особености, коментира тя.

В България има четири основни вида костенурки – два водни и два сухоземни. Лаловска отбеляза, че сред морските има и т.нар. инвазивен вид, привнесен от Северна Америка. Такъв представител е червенобузата костенурка, която трайно се е приспособила към условията на живот у нас.

Експерт предупреди: Костенурките са все по-уязвими заради човешката дейност

Любопитни факти за живота на костенурките хората могат да научат в Центъра за рехабилитация и размножаване на сухоземни костенурки в несебърското село Баня. Най-голям винаги е интересът към бебета костенурки. На втори юни официално центърът ще бъде отворен за посетители. Лаловска отбеляза, че от съображения за сигурност на посетителите не е позволено свободно да докосват влечугите. Това може да стане само при изрично позволение.

За лятото центърът ще има нужда и от доброволци. Изискванията към тях са прости – да обичат животните и да са готови да посветят времето си на грижата за тях.

Последвайте канала на

Владимир Василев
920 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини