Експерт предупреди: Костенурките са все по-уязвими заради човешката дейност

  • 31 декември 2021 10:25

  • 917
  • 0
Експерт предупреди: Костенурките са все по-уязвими заради човешката дейност
© Pixabay

Костенурките са все по-уязвими в днешните условия на живот. Често те са жертва на наранявания или смърт заради човешката дейност. Това заяви за БТА Ива Лаловска от Фондация "Геа Челониа". Тя и съпругът ѝ Иво са изградили единствения Център за рехабилитация и размножаване на сухоземни костенурки у нас, който се намира в несебърското село Баня. Там се грижат за пострадалите животни, пазят ги през зимата и помагат за връщането им отново в природата.

Предизвикателствата пред костенурките

Още от детските си години Ива се интересува от костенурките, учи и за еколог, което ѝ помага да усети тези деликатни създания.

Те не обичат промените, отнема им много време да се приспособят към нови условия, посочи още тя. И уточни, че черупката дълги години е защитавала костенурки от хищници в природата.

Шипоопашата костенурка, пострадала при горски пожар в Рила, е на лечение при "Дивите животни"

Лаловска отбеляза, че корубата им е помогнала да преживеят и катаклизмите в природата през вековете, като тези животни са познати още от времето на динозаврите. Днес обаче в някои ситуации черупката им играе лоша шега, смята тя.

Когато една костенурка е уплашена, тя не бяга, а се скрива в черупката и чака опасността да мине, даде за пример Ива. Екологът обясни също, че костенурката лесно може да бъде взета и отнесена от човека или да бъде прегазена от кола. Лаловска съветва да не взимаме костенурка от природата, дори и да ни се струва, че тя е в опасност. По думите ѝ не е добре за костенурката да я отнесем от дивото и да я отглеждаме у дома. Макар да живеят дълги години в природата, при стрес тези животни страдат и могат да умрат бързо, предупреди Ива.

В случай, че видим костенурка на пътя, най-добре е само да я преместим от шосето, ако няма видими наранявания, които да ни притеснят, съветва тя. Ива даде и още една заръка:

Не взимайте малки бебенца, макар че те са сладки и изглеждат беззащитни, но в природата те са справят изключително добре сами и знаят как да избягват хищници".
Строителството на нови обекти също е друга опасност за костенурките. Ива разказа, че преди години с други доброволци са се борили да спасят костенурки от място, предвидено за голф игрище. В наши дни изсичането на горите също е проблем, като това води до нарушаване на местообитанието на животните.

Пациентите в центъра и нуждата от лечебница

В момента в центъра за костенурки има 14 пациента, обясни Лаловска. Около 40 други пък спят зимен сън. Тук се раждат малки бебета, идват костенурки, които успяват да бъдат спасени въпреки раните или болестите, посочи Ива. Тя разказа, че един от последните пациенти е женска шипоопашата костенурка, която е била намерена в двора на столично училище от деца, които се заиграли с нея.

Учителка е взела животното и се е свързала с центъра. Така премръзналата костенурка е била спасена.

Един от старите обитатели в центъра пък е Триног - трикрака костенурка, която заради травмите си така и не успява да се завърне в природата. Любимка на всички обаче е Бабата - около 71-годишна костенурка. Ива я описва като мила и одухотворена.

Въпреки всеотдайните грижи в центъра за рехабилитация, от фондация "Геа Чалона" споделят, че се нуждаят от по-професионални условия.

Всички пациенти се отглеждат в полеви условия, обяснява Лаловска. От фондацията имат желание да изградят специална лечебница, в която грижата за костенурките да стане по-добра, защото и броят на приетите животни през последните години расте. Лечебницата е предвидена в две части - настанителна и лечебна, към която да има операционна зала, апаратура и медицинска грижа, посочи още тя.

Тя обясни, че фондацията е получила финансиране от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда /ПУДООС/ към Министерството на околната среда и водите, но то не е достатъчно за изпълване на целия проект за лечебница. Затова има и обявена дарителска кампания под надслов: "Подари топла черупка".

Любовта към костенурките от ранна детска възраст

Любовта към костенурките е завладяла и двете деца на Ива и Иво. Те се включват в грижите за животните. За да предизвикат интерес у малчуганите, в центъра за рехабилитация се провеждат и детски лагери. Според Ива така от рано децата могат да прекарат време сред природата и да научат повече за животните - как се хранят, как спят, кога се размножават и какво правят малките бебета. Ива сподели интересна подробност, че костенурките не са семейни животни. След излюпването те не се грижат за рожбите си. От своя страна пък след като се появят на бял свят, малките са напълно способни сами да се грижат за себе си. Любопитно е също, че черупката расте с годините - колкото по-голяма е тя, толкова по-възрастна е костенурката.

Костенурките ни учат на търпение и ни напомнят, че не трябва да се намесваме в живота на животните, ако не е наистина наложително, каза Лаловска.

Последвайте канала на

Novini.bg
917 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини