Четвърти в света сме по заварки

  • 20 юни 2012 13:49

  • 1691
  • 2
Четвърти в света сме по заварки
©

България зае четвърто място в международното състезание по заварки. Трима родни заварчици успяха да изпреварят колегите си от другите европейски страни на състезанието в Китай. Оказа се, че високорисковата и добре платена професия страда от липса на кадри, съобщава bTV.

Българите са били най-бързи и работели много добре, като покрили критериите на журито. Така те се класирали сборно на четвърто място на почетната стълбица. 

Състезателите е трябвало да заварят по три образеца, нормални въглеродни стомани, обяснява Антон Тончев, председател на организацията на координаторите по заваряване. По думите му у нас има само два техникума, които учат на качествени заварки. Професионалистите не стигат, въпреки че професията е много добре платена. „От 600 - 700 лева до 2000 лева стига заплащането, но зависи какво се произвежда, съдове под налягане или парапети”, допълни още Тончев.

Следващото състезание за родните заварчици е догодина в Германия. Дотогава се надяват да станат по-добри от тазгодишните шампиони - китайците.

Последвайте канала на

1691 2

Коментари 2

Добави коментар
да покажем на света кои сме!!!

2012.07.23 | 23:10

2
най накрая хубава новина.само така братя, продължавайте в същия дух.да покажем на света кои сме!!!
Евала!

2012.07.23 | 23:10

1
Това вече е новина.....

Добави коментар

Водещи новини