Регистрирани са 50 хиляди различни вида паяци

  • 07 април 2022 15:02

  • 700
  • 1
Регистрирани са 50 хиляди различни вида паяци
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Известни и регистрирани са 50 хиляди различни вида паяци, които живеят на Земята, предаде Франс прес, като цитира Световния каталог на паяците. 

Специалистите са на мнение, че може да има и още 50 хиляди. 

От Световния каталог на паяците, който е в Природонаучния музей в Берн казват, че под номер 50 000 е записан паякът Guriurius minuano. Новият вид принадлежи към семейство на скачащите паяци, което е най-голямото, и дебне жертвите си в храсталаците и дърветата в южната част на Бразилия, Уругвай и около Буенос Айрес, Аржентина. Той има осем очи , като четири от тях са в предната част на главата му и по две от всяка страна. Скачащите паяци имат много добро зрение. 

Видът е описан от арахноложката Кимбърли Марта и нейни бразилски колеги. Наречен е на вече изчезнало племе, което е обитавало района, където е открит.

Първото научно описание на паяк датира от 1757 г. ,а за 265 години са регистрирани 50 хиляди разновидности. Все по-често са откривани нови видове и се смята, че ще са необходими по-малко от сто години, за да бъде открит същият  брой, идентифициран досега. 

Паяци покриха австралийски щат с огромни паяжини

"Смятаме, че има още около 50 000 вида паяци, които трябва да бъдат открити“, казаха издателите на Световния каталог на паяците.

Достъпът до него е безплатен и той може да бъде разгледан на сайта на музея в Берн, допълва БТА.

„Паяците са най-важните хищници в местообитанията на Земята и тяхното екологично значение не трябва да се подценява“, казват от музея. "Консумирайки между 400 и 800 милиона тона насекоми всяка година, те са най-значимите регулатори на популациите от насекоми. И също така са от основно значение за хората."

Последвайте канала на

Весела Найденова
700 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.04.07 | 15:14

1
Скоро и в ЕС ще се ядат толкова насекоме под формата на изкуствено месо

Добави коментар

Водещи новини