Част от ракета е паднала върху Луната и е издълбала кратер, твърди американски учен

  • 05 март 2022 14:57

  • 5296
  • 3
Част от ракета е паднала върху Луната и е издълбала кратер, твърди американски учен
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Луната има вече още един кратер. Степен от ракета, която блуждаеше в космоса от години, е паднала върху спътника на Земята, според експерт, предаде Франс прес. Но тъй като събитието не може да бъде наблюдавано директно, то ще трябват доказателства за него под формата на кадри.

Сблъсъкът е станал в 12,25 ч. по Гринуич от тъмната страна на Луната, според американския астроном Бил Грей, който първи съобщи преди няколко дни, че ще има такова събитие. Степента на ракетата се е врязала със скорост от над 9000 километра в час и е бил издълбан кратер с диаметър от 10 до 20 метра, допълни той.

Траекторията на степента на ракетата бе изчислена с помощта на наблюдения, осъществени от телескопи на Земята. Засега чия е степента от ракетата си остава обект на полемика, защото никой не е натоварен с мисията да каталогизира и следи космическите боклуци.

Според Грей става дума за третата степен на китайска ракета, извела пробна капсула до Луната и обратно през 2014 г. Китайските власти обаче обявиха, че третата степен на ракетата е навлязла в земната атмосфера и е изгоряла. Според Грей обаче Китай допуска грешка и бърка две сходни космически мисии, когато твърди, че третата степен от ракетата е изгоряла в земната атмосфера.

Луната е пред сблъсък с космически отпадък, летящ с 9300 км/ч

Кратерът, издълбан от космическия боклук, ще може да се наблюдава от сондата на НАСА "Лунар рикънисънс орбитър" и от индийския апарат "Чандраян 2", които обикалят около Луната.  Двата апарата могат да наблюдават всеки лунен район веднъж в месеца, допълва БТА.

Весела Найденова
5296 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Куку

2022.03.05 | 15:57

3
Ей, ще взривите луната после лунатиците какво ще правят

2022.03.05 | 15:33

2
За американските учени знаеме,колкото сте били и на луната.

2022.03.05 | 15:21

1
По-кротко с тия ракети, щото при DEFCON II, отбраната е в автоматичен режим.

Добави коментар

Водещи новини