Хиляди наблюдаваха слънчево чудо в древноегипетски храм

  • 22 октомври 2021 19:39

  • 4466
  • 0
Хиляди наблюдаваха слънчево чудо в древноегипетски храм
© Pixabay

Около 1270 туристи станаха свидетели на слънчевото "чудо" в храма на древноегипетския фараон Рамзес II в Абу Симбел, съобщи "Ал Масри ал Йоум", цитирано от БТА.

Предполага се, че оста на храма е нарочно проектирана така, че два пъти в годината слънчевите лъчи да проникват в светилището при изгрев и да осветяват статуите на Рамзес II и божествата Ра и Хор. Четвъртата статуя - тази на Птах, остава винаги в сянка, тъй като е бог на подземния свят.

Невиждано шествие на мумии по улиците на Кайро

Феноменът започва 5 часа и 53 минути и продължи 23 минути.

Хилядолетия наред датите на астрономическото събитие са 21 октомври и 21 февруари, съответно 61 дни преди и 61 дни след зимното слънцестоене. Сега то се случва ден по-късно - на 22 октомври и 22 февруари.

Причина за промяната е преместването на храмовия комплекс в Абу Симбел, за да не потъне във водите на Нил след построяването на Асуанската язовирна стена. Спасителната операция е едно от най-забележителните постижения на археологията и инженерната мисъл, както и един от най-впечатляващите примери за международна солидарност. В осъществения под егидата на ЮНЕСКО проект с финансиране и експерти се включват държави от целия свят.

Между 1964 и 1968 година издълбаните в скалите храмове са разрязани на блокове със средно тегло около 20 тона и са преместени на 200 метра от реката 65 метра по-високо. Край брега на новообразувалото се езеро Насър древните сгради са сглобени отново, като са възстановени и запазени и най-дребните детайли.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4466 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини