Учени са картографирали за първи път галактически вятър

  • 18 септември 2021 14:42

  • 2144
  • 2
Учени са картографирали за първи път галактически вятър
© Pixabay

Учени са картографирали за първи път галактически вятър - газовият резервоар на галактиката и така са наблюдавали част от "липсващата" материя, съобщиха БТА и АФП.

"Галактиките рядко са пасивни острови от звезди", те са по-скоро динамични структури, чието формиране и еволюция са трудни за изследване, каза за АФП астрофизикът Никола Буше.

Според теорията галактиките са съставени основно от мистериозната тъмна материя, която е невидима и само около 16 на сто от тях е барионна материя от атоми и молекули от "видимата" вселена.

Наблюдението на галактиките обаче разкрива едва 20 на сто от барионната материя. Останалата част - "липсващата" материя, се разпръсква в космоса от галактическия вятър, мъглявина от газ и прах от избухващи звезди в галактиката.

Международен екип от учени под ръководството на Изследователския център по астрофизика в Лион е картографирал такава мъглявина от липсваща материя с помощта на спектрографа МУЗА и Европейския извънредно голям телескоп на Европейската южна обсерватория в Чили.

"Все едно наблюдаваме айсберг за първи път", каза Никола Буше, съавтор на изследването, публикувано в престижното британско издание MNRAS. Водещ автор на публикацията е Йоханес Сабл от факултета по астрономия на университета "Сейнт Мери" в Канада.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2144 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Фффф

2021.09.18 | 20:10

1
Тук не може да има коментар почти всички българи разбират от тази материя колкото кучето когато гледа стопанина си да играе шах

2021.09.18 | 21:06

2
Хахаха, не е така, просто превода ви е ужасен. Вятъра и мъглявините са барионна материя, но наблюдаването на тяхното движение ни показва къде, вероятно, е тъмната материя. Гледат формата на водата около невидим айсберг.

Добави коментар

Водещи новини