Дистанционната работа намалява общуването и сътрудничеството

  • 13 септември 2021 14:27

  • 305
  • 0
Дистанционната работа намалява общуването и сътрудничеството
© pixabay

Дистанционната работа не може да осигури общуване и сътрудничество между колегите, екипите и отделите в еднаква степен като работата на място в офиса, установиха американски учени, цитирани от БТА и ЮПИ.

Специалистите от университета на Калифорния в Бъркли са анализирали как работят 61 000 служители на Майкрософт. Те установиха по-малко комуникации при дистанционна работа и по-малко разговори.

При дистанционна работа също срещите са по-малко и от това намаляват възможностите за обмен на информация и сътрудничество.

Дейвид Холц и колегите му са анализирали за изследването си анонимни данни от хиляди имейли, съобщения, телефонни разговори, срещи и отчетени часове работа. Освен това те са имали достъп до ролите и длъжностите на хората, екипите им и колко дълго работят в компанията. Проследили са и времето, прекарано в планирани и непланирани срещи.

Данните показват, че комуникациите намаляват при дистанционна работа - по-малко са телефонните разговори, имейли, текстови съобщения и срещи между различните екипи и отдели. Общо сътрудничеството между групите е намаляло с 25 процента.

Общуването в групите обаче зачестило. Съвсем предвидимо в тях се разменяли повече текстови съобщения и имейли, защото хората от домовете си разговаряли по-малко по телефона.

Тъй като и преди пандемията 15 процента от служителите на Майкрософт работели дистанционно от дома си, изследователите можели да разграничат ефектите на работата от дома и работата с колеги дистанционно.

Работата с колеги в офиса подобрява не само информацията за присъстващите, но и за тези които работят от къщи.

Борислава Борисова
305 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини