Строителите на Стоунхендж дошли от Средиземноморието

  • 18 април 2019 13:48

  • 980
  • 1
Строителите на Стоунхендж дошли от Средиземноморието
© Pixabay

Учени от САЩ и Великобритания заключиха, че строителите на Стоунхендж произхождат от Средиземноморието, съобщи Скай нюз.

ДНК, извлечена от открити в околностите на Стоунхендж човешки останки от неолита, била сравнена с тази на хора, които живели приблизително по същото време на територията на Гърция и Турция, а след това в Испания и Португалия.

Специалистите смятат, че преди около 6 хиляди години преселници стигнали до Великобритания, след като прекосили Средиземно море от изток на запад. На Британските острови те заменили популация ловци и събирачи на плодове и създали първите земеделски стопанства.

Тази миграция отчасти включвала голяма експанзия на хора от Мала Азия. Въпросната експанзия започнала преди 8 хиляди години и довела до разпространение на селското стопанство в Европа. Някои групи хора не прекосили Ламанша, а плавали край европейското атлантическо крайбрежие и се преселвали от един малък остров на друг.

Стоунхендж е построен около 2500 г. пр. Христа. Изграден е от камъни, някои от които тежат по 30-40 тона. Предназначението на комплекса е неизвестно, но се предполага, че е бил използван за религиозни ритуали и астрономически наблюдения.

БТА
980 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2019.04.18 | 20:00

1

Тоест Траките, нашите предци!

Добави коментар

Водещи новини