Учени предлагат медицинските маски да се унищожават с помощта на бактерии

  • 30 юли 2021 12:48

  • 1293
  • 1
Учени предлагат медицинските маски да се унищожават с помощта на бактерии
© Getty Images

Руски учени разработват биопродукт, който ще осигури възможност медицинските маски да се изхвърлят, без да нанасят вреди на околната среда, пише в. "Известия".

Изследователите от Кубанския държавен университет търсят бактерии в три вида почва - градска, чернозем и крайбрежна, които активно се "хранят" с полипропилен - основен компонент на медицинските маски, предава БТА.

Повече маски от медузи в морето

Откривайки необходимите бактерии, учените ще могат да разработят биопродукт (биологичен агент, съдържащ микроорганизми), който ще направи изхвърлянето на личните предпазни средства бързо и безвредно за околната среда. Предполага се, че специалистите ще заложат на комбинация от бактерии.

Медицинските маски спадат към отделен клас отпадъци и трябва да се изхвърлят отделно от битовите.

Макар да предлага екологично решение, разработката крие и рискове, признават учените. Ако подобни бактерии се изплъзнат от контрола на човека, това ще доведе до проблеми с използването на продукти от пластмаса във всекидневието. 

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1293 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
lolo

2021.07.30 | 12:53

1
А после тези бактерии какво ще причинят? Бактерии избиха сумати риби в мексиканския залив след като бяха изсипани от лаборатории да ядат разлетия петрол на Бритисх Петролеум през 2008ма

Добави коментар

Водещи новини