Фестивалът на Бялата жътва в Тервел ще върне времето с обичаи отпреди столетие

  • 24 юни 2021 14:13

  • 647
  • 0
Фестивалът на Бялата жътва в Тервел ще върне времето с обичаи отпреди столетие
© Булфото архив

Фестивалът на Бялата жътва в Тервел ще върне времето с обичаи и традиции отпреди сто години на мегдана в някогашния Куртбунар, съобщават от общината за проявата на 27 юни, цитирани от БТА.

Пременете се със завещани от баби и дядовци ръченици, пояси, престилки, калпаци, косичници или импровизирайте с тениски, щамповани с вечната българска шевица, приканват от общината всички, които искат да се включат в празника.

През 2020 г. най-скъпи са били нивите в Североизточния район

На фестивала, посветен на прибирането на зърнената реколта, ще бъде пресъздаден обичаят "Жътва", а за по-младите ще има открит урок за заучаване на добруджанското хоро "Опас". Конкурсът "Житената питка" и кулинарният базар "Произведено в Тервел" също ще бъдат част от фестивалния афиш.

На сцената ще излязат певци и танцьори от самодейни състави в региона, тервелският оркестър "Добруджанци" и оркестър "Истър" от Силистра. На празника ще сядаме върху земята - носете си от дома постелки, ще играем хора, ще ядем курбан, ще се веселим по старовремски, ще си направим снимки, за да остане спомен за поколенията, добавят организаторите.

Територията на фестивала, който ще бъде открит в 15 часа в неделния ден и ще продължи до първи петли, ще бъде тренировъчният стадион в Тервел, уточняват от общината.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
647 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини