Зърнопроизводителите в Добричка област очакват трудна жътва след падналите валежи

  • 18 юни 2021 10:13

  • 550
  • 0
Зърнопроизводителите в Добричка област очакват трудна жътва след падналите валежи
© Булфото (архив)

Земеделските стопани в Добричка област очакват трудна жътва след падналите валежи, заяви за БТА председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова.

Тя добави, че има полегнали пшеници при интензивните локални дъждове, които са се излели за кратко време особено в крайморските общини Шабла, Балчик, Каварна, и това ще затрудни прибирането на зърното.

Жълт код за значителни валежи за 10 области в Източна България

Очаква се жътвената кампания в региона да започне малко по-късно от обичайното - около 10-15 юли, за да изсъхне зърното след валежите и нивите да пожълтеят, каза председателят на браншовата организация.

По думите на Жекова зърнопроизводителите се надяват да приберат по над 500 килограма пшеница от декар. Тя коментира, че засега няма опасения за качеството на реколтата, но ако продължава интензивно да вали, ще падне хектолитърът на зърното и средният добив.

В Добричка област, която е лидер в отглеждането на пшеница, комбайните това лято трябва да ожънат около 1 200 000 декара. През миналата стопанска година, която бе белязана от сушата, средният добив от културата достигна едва 178 килограма.

Радина Лазарова
550 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини