Обновената Японска градина в столичния зоопарк ще бъде открита утре

  • 14 юни 2021 16:39

  • 440
  • 0
Обновената Японска градина в столичния зоопарк ще бъде открита утре
© Булфото архив

Обновената Японска градина в столичния зоопарк ще бъде открита утре, 15 юни, от 14.00 ч., съобщават организаторите.

Приветствени слова на откриването ще произнесе Нарахира Хироши - посланик на Япония в България, както и Добромир Бориславов, директор на Зоологическата градина.

Софийският зоопарк получи златоръки тамарини

Основният принцип на японската градина е чувството за спокойствие и почивка, съзерцанието на природата и миниатюризацията. Японските градински майстори възпроизвеждат природата на малък участък със сравнително ограничени средства. Изображението на природата в умален вид предизвиква желанието за създаване на пространствена дълбочина на картината. Това се постига чрез изменение на пропорциите на естествения мащаб, като се използват миниатюрни дървета и скали, които предизвикват известна условност и романтизъм, се посочва в съобщението до медиите.

Когато будизмът навлиза в Япония през 6 век, той донася със себе си нови обичаи, които се отразяват и на дизайна на градините. Най-ранният от тях е идеята чрез градини да се пресъздаде будистката представа за рай.

През 14 век Дзен будизмът полага началото на една от най-важните традиции на японското градинарство - символичното представяне на цялата вселена на ограничено пространство. За да се постигне този ефект, се използват различни находчиви техники - загладеният пясък или чакъл пресъздават река или океана, скалите - острови или планини, а миниатюрни дървета представят идеята за цяла гора. Дарението за градината в столичния зоопарк е направено от японска биофармацевтична компания.

Мая Йорданова
440 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини