Спасиха малко мече-сираче

07 юни 2021 21:48

Спасиха малко мече-сираче
© gettyimages
1588 2

3-месечно мече, бродещо по главния път за Смолян, беше спасено от екип на РИОСВ.

Сигнал за бедстващото животно е подаден на телефон 112, а малкото е открито само в землището на село Смилян. Екипът открива бебето качено на дърво, а от майка му няма и следа в района.

Мече отмъкна чувал с храна в Румъния

Експертите наблюдават мечето няколко часа, а когато то започва да се движи по главния път от град Смолян за село Смилян решават да го заловят, за да спасят живота му. То е откарано в парка за танцуващи мечки в Белица.

„Винаги, когато има такъв случай, имаме едно и също предположение. Възможно е майката да е убита, защото мечката няма да си остави малкото си. Още повече, че обикновено се раждат по две мечета, много рядко на бял свят се появява само едно. Другото мече може да е живо или убито, но ако не се намесим при такива ситуация малките няма как да оцелеят сами“, разказа пред „Телеграф“ шефът на парка за танцуващи мечки в Белица Димитър Иванов.

Малкото е между 3 и 4 месеца и тежи около 6 килограма. Обикновено се раждат януари или февруари.

„Мечето е силно стресирано. Днес при него ще дойде ветеринар, който ще назначи правилна диета за хранене и ще му направи нужните манипулации“, отбеляза Иванов.

Експертите от екоминистерството и от парка за танцуващи мечки в Белица ще опитат да намерят място за животното в специализиран парк за мечтата сираци в Гърция. Там се използват различни методологии за реадаптация животните в природата и когато кажат, че е готово за въвеждане отново в гората, ще го върнем в България.

Екоминистерството ще каже къде. Когато това стане, на мечето се слага JPS, с който се следи една или две години,, за да може, ако се случи нещо да му се помогне. Ако се окаже, че връщането в природата не върви добре, животното отново се прибира в парк“, разясни шефът на мечото селище.

Мая Йорданова
1588 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Гюлюгюлю мисирки,

2021.06.08 | 04:53

1
я пак, какво се "слага на мечето"? къв е тоя джей-пи-ес, неуки шибани дебили?

2021.06.08 | 05:12

2
Майчето вече заспивала, когато го писала...

Добави коментар

Водещи новини