В Смолян спасиха трето мече

  • 13 юни 2021 14:45

  • 2318
  • 3
В Смолян спасиха трето мече
© Булфото (архив)

Трето мече е спасено днес от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) - Смолян в рамките на по-малко от 10 дни. То е намерено също в района до град Чепеларе в близост до главен път Пловдив – Смолян. По време на спасяването му са се включили и служители от ТП Държавно горско стопанство „Хвойна“, това събориха от Министерството  инспекция по околната среда и водите (МОСВ).

По мнение на експертите от РИОСВ-Смолян, най-вероятно мечето е братче/сестриче на спасеното в петък. Уловено е без да се използва упойка. До този момент не е открита майка на мечетата.

МОСВ се свърза с фондация „Четири лапи“ и мечето вече пътува към Парка за танцуващи мечки в с. Белица, където ще бъде настанено и ще му се окажат необходимите грижи.

Още след първия случай на намерено мече, РИОСВ – Смолян изпрати писма на Регионална дирекция по горите - Смолян и Южноцентрално държавно предприятие /ЮЦДП/ за проверка на районите и за засилване на контрола по Закона за лова и опазване на дивеча и проверка на издадените разрешителни за лов.

В резултат на това, в петък инж. Здравко Бакалов – директор на ЮЦДП, е разпоредил оглед в района, проверка на издадените разрешителни за лов, както и преглед на записите от камерите, разположени в близост до местата, където са открити мечетата. По негови думи, към момента не са установени обстоятелства, от които да се направи извод за бракониерство.

РИОСВ - Смолян спаси още едно мече

С цел цялостно решение на проблема, включително и поради зачестилите щети и среща на мечки с хора, в понеделник ще се проведе работна среща между директорите на РИОСВ, ЮЦДП и РДГ.

Ще бъдат набелязани решения за засилен контрол върху бракониерството, мерки за опазване на защитения вид, както и оптимизирането на съвместната работа при нанесени щети от мечки върху селскостопанското имущество.

2318 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Чалгата Вън

2021.06.13 | 20:41

3
Жалко за сладурчето. Изроди са убили майка му. Вместо да расте на свободара живота си в резервата за танцуващи мечки. там поне няма да го убият.
ЛЕЛЕ

2021.06.13 | 17:19

2
УБИЛИ СА МАЙКАТА ИДИОТИ
j

2021.06.13 | 16:15

1
porobiha treto me4e

Добави коментар

Водещи новини