История: На 10 май през 1939 г. в Берлин горят книги

10 май 2021 07:27

История: На 10 май през 1939 г. в Берлин горят книги
© Getty Images/Guliver (архив)
665 1

"Там, където горят книги, по-късно ще горят и хора" – думите са на германския писател Хайнрих Хайне и ще се окажат пророчески за едно събитие случило се на тази дата повече от 100 години след тяхното изричане.

На 10 май 1933 година на централния площад в Берлин струпват 20 000 книги. Всички те са написани от автори, които националсоциалистите определят като "вредни". На събитието присъстват 5000 студенти с факли и няколко десетки хиляди души публика, предаде БТВ. 

Продадоха на търг ръкописи на Хитлер

Това се случва само месеци след като Хитлер поема властта в Германия. Сред изгорените книги – четем имена на автори като Бертолд Брехт, Ерих Кестнер, Алберт Айнщайн, Зигмунд Фройд и дори Ърнест Хемингуей. Всички те са обявени за автори на "извратено изкуство". За съжаление, този акт е последват от още десетки подобни по времето на националсоциализма в Германия.

Днес си припомняме и едно друго събитие, ключово за световната история. На 10 май 1994 година Нелсън МанделаНелсън Мандела Нелсън Ролихлахла Мандела е южноафрикански политик от народността кхоса, водач на Африканския става първият чернокож президент на Южноафриканската република! 

Името му и днес е синоним на борбата за мир и равноправие, на битката срещу апартейда и на мечтата да превърне собствената си страна в истинска демокрация.

Преди да стане президент, заради правозащитната си дейност, Мандела лежи 27 години в затвора. Той  е носител на Нобелова за награда за мир. Негови са думите: "Нека свободата възтържествува. Слънцето никога не залязва над това великолепно човешко постижение."

Радина Лазарова
665 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.05.10 | 09:05

1
Ако са с "фaлшиви нoвини"?

Добави коментар

Водещи новини