Продадоха на търг ръкописи на Хитлер

Ръкописи на речи на нацисткия диктатор Адолф Хитлер бяха продадени на търг в Мюнхен, съобщиха Асошиейтед прес и Ройтерс, цитирани от БТА.

Търгът се състоя въпреки критиките и опасенията на еврейски организации, че ще насърчи неонацистите.

Аукционна къща "Херман Хисторика" защити продажбата на ръкописите, всички отпреди Втората световна война, с аргумента, че те имат историческо значение и трябва да бъдат съхранявани в музей. Мениджърът на аукционната къща Бернхард Пахер подчерта, че само състоятелни музеи и частни колекционери могат да си позволят на платят високите цени на лотовете. "Почти никой от купувачите не е крайнодесен екстремист и неонацист, те не се нуждаят от такива вещи. Те се радват на копия, на евтини копия. никой не би дал толкова пари, за да си направи частен олтар в памет на Хитлер".

Ливански бизнесмен ще предостави цилиндър, принадлежал на Хитлер, на еврейска фондация

Лотовете бяха продадени на анонимни купувачи на цени доста над стартовите. Ръкопис от девет страници на реч на Хитлер пред новопроизведени офицери в Берлин през 1939 г. бе продаден за 34 000 евро. Бележки за реч пред благотворителна организация през 1935 г. бяха продадени за 12 500 евро.

Сред лотовете в търга за продажба на исторически артефакти от периода след 1919 г. бяха още чайници с инициалите на Хитлер от личния му сервиз и негови книги.

На търга бяха продадени също екземпляр от кодиращата машина "Енигма", обявена за 70 000 евро, както и военни униформи, медали, значки.

Коментари

  1. 2020.10.25 | 08:29
    е та ако речите му помогнат на някой да стане президент или да не се изложи на висок пост то всичко си е направо безплатно като се има впредвид ПРА на президента
  2. 2020.10.24 | 03:37
    само левски
  3. 2020.10.24 | 03:36
    mein kampf
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Любопитно

още

Анкета

Как се подготвяте за наближаващите празници?

Как се подготвяте за наближаващите празници?

Избрано от Интернет