Природонаучният музей в Пловдив изработва два филма по проект на Европейската космическа агенция

  • 21 април 2021 14:24

  • 277
  • 0
Природонаучният музей в Пловдив изработва два филма по проект на Европейската космическа агенция
© Природонаучент музей - Пловдив

Природонаучният музей в Пловдив изработва два филма, които разказват за мисията и постиженията в изследването на Космоса и Вселената. Те са на стойност 100 хиляди лева по проект на Европейската космическа агенция /ЕКА/ и са първите в Европа, съобщи зам.-кметът по култура Пламен Панов, цитиран от БТА.

Той поясни, че на практика те легитимират България като член на Европейската космическа агенция.

"Това е голямо постижение и чест за Пловдив", каза Панов.

Най-отровният октопод в света вече е в Пловдив

Авторските права на филмите принадлежат на Регионален природонаучен музей /РПНМ/ Пловдив. Ние имаме възможност да предоставяме лицензите за преотдаването на излъчването на тези филми. До момента имаме над 6 000 заявки от други страни.

Първият филм е дублиран на български и скоро предстои да го пуснем като продукт на музея. В момента се работи по аудиото и на втория филм, коментира директорът на музея Огнян Тодоров. Приходите от това ще се връщат в музея и ще се влагат в дейности по осъвременяване и поддръжка на планетариума, където и посетителите ще могат да ги гледат. Очаква се и двата филма да са готови с българско озвучаване до края на месец май.

Огнян Тодоров поясни, че Природонаучният музей в момента работи по четири проекта. Единият е този за филмите, миналата година музеят спечели проект към Министерството на културата за изготвянето на тактилни карти на всички планети. Те са показани в залата с минералите и са важни за хората с увредено зрение. Имаме и проекти, свързани най-вече с образователната инициатива- изработването на образователни филми, програми и т.н., коментира още Тодоров.

Кметът на Пловдив Здравко ДимитровЗдравко ДимитровЗдравко Димитров Димитров е български политик, Областен управител на област Пловдив. Роден е на, който също бе в музея, заяви, че тази година община Пловдив е заделила 3 млн. лева за музеите и галериите на града. Конкретно за Природонаучния музей тази година се отпускат 160 000 лева, като 80 000 лева са за зала "Лотос" и още толкова за създаването на най-големите аквариуми, за да се осигури подходяща среда за живот на акулата Лари.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
277 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини