Излюпиха се първите малки на къдроглавите пеликани в резерват „Сребърна“

  • 13 април 2021 14:40

  • 699
  • 1
Излюпиха се първите малки на къдроглавите пеликани в резерват „Сребърна“
© Pixabay

Гнездовите двойки къдроглави пеликани, които първи загнездиха през настоящия сезон, се сдобиха с поколение, съобщиха от МОСВ. Малките са се излюпили на две от общо четирите дървени наколни платформи, разположени в северната част на традиционното гнездилище.

Останалите двойки, които първоначално загнездиха върху тръстиковите масиви около наколните платформи, по-късно се преместиха на други места, в източните части на резервата.

Обследвани са причините, като са извършени прегледи на записи от системата за видеонаблюдение. Установено е, че екземпляри от вида енотовидно куче (Nyctereutes procyonoides) отново са навлезли в гнездовата колония на защитените птици. Предполага се, че са подплашили гнездящите върху тръстиката пеликани, подобно на ситуацията от 2019 г. 

Предприети са мерки, като на незаселената част от колонията, разположена югоизточно от традиционното гнездилище, са поставени няколко живоловни капана, с цел хищниците да бъдат уловени. Опитът се е увенчал с частичен успех, като е уловен един екземпляр енотовидно куче, който е предаден за отглеждане на Зоопарк-Ловеч.

Енотовидното куче е чужд за България вид, който се среща в Северна България и Добруджа. Той не е защитен и представлява ловен обект според българското законодателство. Подобен случай беше регистриран преди две години, когато  гнездящите на земята птици се подплашиха и се преместиха в източна посока.

Опазването на колонията на къдроглавия пеликан е сред приоритетните дейности в резервата. В проект, изпълняван от РИОСВ-Русе са предвидени дейности като търсене на нови места, на които да бъдат създадени подходящи условия за гнездене на птиците - окосяване на тръстика и изграждане на нови дървени платформи.

Последвайте канала на

Novini.bg
699 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.04.13 | 15:02

1
Вдигайте веднага ловната дружинка под тревога, че като полетят ще ви е трудно да ги уцелите!

Добави коментар

Водещи новини