Над 70 белоглави лешоядчета се излюпиха в Източните Родопи

  • 09 май 2019 15:16

  • 474
  • 1
Над 70 белоглави лешоядчета се излюпиха в Източните Родопи
© Зелени Балкани

Тази пролет в Източните Родопи се излюпиха общо 72 белоглави лешоядчета. Това установи поредната фаза на мониторинга на вида в Източните Родопи, която завърши в края на миналата седмица, съобщиха от Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/.

Екип на БДЗП е посетил всички гнездови колонии на птиците в Родопите и е проверил исторически и потенциални находища. И тази година се запазва положителната тенденция за ръст в популацията на белоглавия лешояд. Със седем повече са излюпените малки лешояди през тази година в сравнение с миналата година, когато експертите са установили 65 излюпени малки.

По време на редовния мониторинг по долината на река Арда през март тази година бяха преброени 95 двойки от застрашения вид. Сега преброяващите са открили още една двойка, чието гнездо е останало скрито при предишния мониторинг. Така общият брой на заетите гнезда от белоглави лешояди става 96 за българската част на Източни Родопи.

Лешоядите са постоянен и скитащ вид. Mладите птици скитат до около петата година, когато достигат зрялост. През това време могат да извършат придвижвания на големи разстояния от местата на излюпване. Това са критични моменти от живота на птиците, когато близо 70 процента от тези лешояди умират в тази ранна фаза на живота си.

Видът е бил многоброен в България до началото на ХХ век, след което започва да изчезва. През 1978 г. в района на Студен кладенец, Източните Родопи е намерена само една размножаваща се двойка. Популацията на белоглавия лешояд в Източните Родопи се увеличава от около 10 двойки през 1990-те до 70 през 2014 г. Въпреки положителната тенденция, бъдещето на вида е несигурно и нестабилно и са необходими повече усилия за опазване му и проследяване на неговата численост.

В момента тече петгодишен LIFE проект "Опазване на черния и белоглавия лешояд в Родопите", разработен от Rewilding Europe, в партньорство с Фондация По-диви Родопи, Българското дружество за защита на птиците, WWF Гърция, Фондация за опазване на лешоядите и Гръцкото орнитологично дружество. Проектът цели да възстанови и разшири популациите на белоглавия лешояд и да се върне черния лешояд в тази част на Балканите.

Радина Лазарова
474 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Антикостовист

2019.05.09 | 21:30

1

Костов е виновен

Добави коментар

Водещи новини