-
08 април 2021 14:41
- 711
- 0
Готвач създаде книга с рецепти специално за хора без вкус и обоняние заради COVID-19, пише „Вашингтон пост“, предава БТВ.
През последните няколко месеца британецът Райън Райли готви, опитва и експериментира с храна с една единствена цел – да накара хората без сетива заради коронавируса да изпитват отново удоволствие от храната. Всичките рецепти са базирани на научни експерименти.
Книгата „Вкус и аромат“ съдържа рецепти, които издигат вкусовите комбинации, текстурите и други сензорни елементи в храната на много по-висока ниво. Идеята е, че комбинациите ще стимулират увредените нервни връзки и така хората, засегнати от тези COVID симптоми, ще могат отново да усещат поне малко вкус и аромат.
Всички рецепти са съобразени с научни данни. Целта на повечето от тях, например, е да стимулират троичния нерв, който създава усещанията ни когато ядем храни като мента, уасаби или канела.
Готвачът се е фокусирал също върху визуалната част от храната, защото „човек се храни първо с очите си“.
След продължителни консултации с учени, медици и пациенти Райли създава рецепти с изключително ярки цветове и по-кисели вкусове. Сред тях са и такоси със зеленчуци и ананас, умами бисквити и печени овесени ядки с ванилия, кардамон, малини и сироп от рози.
COVID-19 може да причини три различни вида увреждания на вкуса и обонянието. Едното е паросмия – изопачено обоняние, аносмия – тотална или частична загуба на вкус и обоняние, и фантосмия – обонятелна халюцинация.
Около 80% от вкуса ни зависи от това дали имаме обоняние, което обяснява защо повечето пациенти без обоняние нямат и вкус.
Загубата на вкус и обоняние е един от най-разпространените симптоми на COVID-19 – около 65% от всички разболели се по света са имали тези симптоми. 10% от тях ги имат в продължение на повече от три месеца след боледуване, а за около 3% това ще остане постоянно състояние.
Последвайте канала на
Свързани новини
1/3 от прекаралите COVID дълго нямат вкус и обоняние, отпаднали са
20 февруари 202114:35
Няколко трика за по-бързо възстановяване на вкуса и обонянието след COVID-19
25 януари 202111:59
Всеки 4-ти с COVID-19, загубил обоняние, не го възстановява и след 2 месеца
06 януари 202111:11
Загубата на обоняние и вкус отшумява след около 10 дни, обясни проф. Шотеков
29 ноември 202018:52
Нарушението на обонянието и на вкуса при COVID-19 средно продължава около осем дни
24 ноември 202006:47
Загуба на обоняние и вкус се наблюдава при 75-80 процента от заразените с COVID-19
03 ноември 202010:26
Стартира "Улицата на готвачите" във Варна
16 април 202115:39
Контузията спря Джокович, Зверев е на първи финал на Australian Open
Михаел Скибе: Има много талант в българските крака, Бербатов беше отличен играч
Яник Синер продължава уверено към финала на Australian Open
Джокович призна, че това може да е последният му Australian Open
Основен футболист се завръща в игра за Левски след 10 дни
Датчани сложиха край на надеждите на Лудогорец
Коментари 0
ДобавиДобави коментар
Водещи новини
Очевидци на взрива в Банкя: Тътенът беше страхотен, ударната вълна беше кошмарна, всичко е изпочупено
24 януари 202513:21
"Къщата ни се разтресе като от земетресение": Силен взрив разтърси Банкя
24 януари 202511:40
Парламентът не даде разрешение да бъде свален имунитетът на Джейхан Ибрямов
24 януари 202513:37
Асен Василев: Управляващите правят артилерийска подготовка да ни върнат във времената на постната пица
24 януари 202511:51
Станишев се кандидатира за председател на БСП, разкритикува остро сегашното ръководство
24 януари 202511:29
Учениците в Пловдив и областта преминават на онлайн обучение
24 януари 202512:15
Колко струва? Пием по-скъпо прясно мляко от французите, но по-евтино от швейцарците
24 януари 202511:55
Путин готов за разговор с Тръмп
24 януари 202512:13
САЩ забраниха смяната на пол в паспортите
24 януари 202511:12