-
08 април 2021 14:41
- 711
- 0
Готвач създаде книга с рецепти специално за хора без вкус и обоняние заради COVID-19, пише „Вашингтон пост“, предава БТВ.
През последните няколко месеца британецът Райън Райли готви, опитва и експериментира с храна с една единствена цел – да накара хората без сетива заради коронавируса да изпитват отново удоволствие от храната. Всичките рецепти са базирани на научни експерименти.
Книгата „Вкус и аромат“ съдържа рецепти, които издигат вкусовите комбинации, текстурите и други сензорни елементи в храната на много по-висока ниво. Идеята е, че комбинациите ще стимулират увредените нервни връзки и така хората, засегнати от тези COVID симптоми, ще могат отново да усещат поне малко вкус и аромат.
Всички рецепти са съобразени с научни данни. Целта на повечето от тях, например, е да стимулират троичния нерв, който създава усещанията ни когато ядем храни като мента, уасаби или канела.
Готвачът се е фокусирал също върху визуалната част от храната, защото „човек се храни първо с очите си“.
След продължителни консултации с учени, медици и пациенти Райли създава рецепти с изключително ярки цветове и по-кисели вкусове. Сред тях са и такоси със зеленчуци и ананас, умами бисквити и печени овесени ядки с ванилия, кардамон, малини и сироп от рози.
COVID-19 може да причини три различни вида увреждания на вкуса и обонянието. Едното е паросмия – изопачено обоняние, аносмия – тотална или частична загуба на вкус и обоняние, и фантосмия – обонятелна халюцинация.
Около 80% от вкуса ни зависи от това дали имаме обоняние, което обяснява защо повечето пациенти без обоняние нямат и вкус.
Загубата на вкус и обоняние е един от най-разпространените симптоми на COVID-19 – около 65% от всички разболели се по света са имали тези симптоми. 10% от тях ги имат в продължение на повече от три месеца след боледуване, а за около 3% това ще остане постоянно състояние.
Последвайте канала на
Свързани новини
1/3 от прекаралите COVID дълго нямат вкус и обоняние, отпаднали са
20 февруари 202114:35
Няколко трика за по-бързо възстановяване на вкуса и обонянието след COVID-19
25 януари 202111:59
Всеки 4-ти с COVID-19, загубил обоняние, не го възстановява и след 2 месеца
06 януари 202111:11
Загубата на обоняние и вкус отшумява след около 10 дни, обясни проф. Шотеков
29 ноември 202018:52
Нарушението на обонянието и на вкуса при COVID-19 средно продължава около осем дни
24 ноември 202006:47
Загуба на обоняние и вкус се наблюдава при 75-80 процента от заразените с COVID-19
03 ноември 202010:26
Стартира "Улицата на готвачите" във Варна
16 април 202115:39
Кадровите промени в ЦСКА - София продължават
Реал Мадрид и Милан се вкопчват в исторически сблъсък, Ман Сити гостува на Спортинг и Рубен Аморим
Гледайте на живо всички мачове и голове в Шампионската лига тук!
Септември взе скалпа на Ботев, серията на "канарчетата" приключи
Левски изкара 6-минутно видео с гафове на Железов от Варна, “сините” го обвиниха в двоен аршин
Нови проблеми за Неймар
Коментари 0
ДобавиДобави коментар
Водещи новини
Кирил Петков: Борисов е заявил на посланиците от ЕС, че ще прави кабинет с Пеевски
05 ноември 202408:16
Проф. Пламен Киров: Трябва да се напише изцяло нов Изборен кодекс, тъй като сегашният е кръпки върху кръпки
05 ноември 202408:05
След спецакцията в Петрич: Прокуратурата решава на колко от задържаните да повдигне обвинение
05 ноември 202406:52
Прокурор по делото "Цалапица" се оттегля от процеса
05 ноември 202408:01
Фараж: Харис трябва да помилва Тръмп, за да "намали" заплахата от размирици, ако тя спечели
05 ноември 202406:58
Българка за ситуацията в Испания: Чака ни поне година, за да може да се възстанови обликът на града
05 ноември 202407:55
Северна Корея изстреля няколко балистични ракети
05 ноември 202406:58
Индонезия евакуира 16 000 души след изригването на вулкана Левотоби Лаки-Лаки
05 ноември 202406:54
Внимание, шофьори: Бъдете бдителни за „черен лед“ при падане на температурите
05 ноември 202406:40