-
08 април 2021 14:41
- 711
- 0
Готвач създаде книга с рецепти специално за хора без вкус и обоняние заради COVID-19, пише „Вашингтон пост“, предава БТВ.
През последните няколко месеца британецът Райън Райли готви, опитва и експериментира с храна с една единствена цел – да накара хората без сетива заради коронавируса да изпитват отново удоволствие от храната. Всичките рецепти са базирани на научни експерименти.
Книгата „Вкус и аромат“ съдържа рецепти, които издигат вкусовите комбинации, текстурите и други сензорни елементи в храната на много по-висока ниво. Идеята е, че комбинациите ще стимулират увредените нервни връзки и така хората, засегнати от тези COVID симптоми, ще могат отново да усещат поне малко вкус и аромат.
Всички рецепти са съобразени с научни данни. Целта на повечето от тях, например, е да стимулират троичния нерв, който създава усещанията ни когато ядем храни като мента, уасаби или канела.
Готвачът се е фокусирал също върху визуалната част от храната, защото „човек се храни първо с очите си“.
След продължителни консултации с учени, медици и пациенти Райли създава рецепти с изключително ярки цветове и по-кисели вкусове. Сред тях са и такоси със зеленчуци и ананас, умами бисквити и печени овесени ядки с ванилия, кардамон, малини и сироп от рози.
COVID-19 може да причини три различни вида увреждания на вкуса и обонянието. Едното е паросмия – изопачено обоняние, аносмия – тотална или частична загуба на вкус и обоняние, и фантосмия – обонятелна халюцинация.
Около 80% от вкуса ни зависи от това дали имаме обоняние, което обяснява защо повечето пациенти без обоняние нямат и вкус.
Загубата на вкус и обоняние е един от най-разпространените симптоми на COVID-19 – около 65% от всички разболели се по света са имали тези симптоми. 10% от тях ги имат в продължение на повече от три месеца след боледуване, а за около 3% това ще остане постоянно състояние.
Последвайте канала на
Свързани новини
1/3 от прекаралите COVID дълго нямат вкус и обоняние, отпаднали са
20 февруари 202114:35
Няколко трика за по-бързо възстановяване на вкуса и обонянието след COVID-19
25 януари 202111:59
Всеки 4-ти с COVID-19, загубил обоняние, не го възстановява и след 2 месеца
06 януари 202111:11
Загубата на обоняние и вкус отшумява след около 10 дни, обясни проф. Шотеков
29 ноември 202018:52
Нарушението на обонянието и на вкуса при COVID-19 средно продължава около осем дни
24 ноември 202006:47
Загуба на обоняние и вкус се наблюдава при 75-80 процента от заразените с COVID-19
03 ноември 202010:26
Стартира "Улицата на готвачите" във Варна
16 април 202115:39
Левски се прицели в халф на ЦСКА 1948
България допусна обрат от Черна гора и се отдалечи от ЕвроБаскет 2025
Два отменени гола в добавеното време донесоха радост на Крумовград срещу Славия
Кириякос Георгиу разказа за премеждията си в Спартак (Варна)
ПФК Ботев: Ситуацията около Антон Зингаревич става все по-странна и лишена от прозрачност
Областна администрация София-град и Столична община подписаха договора за прехвърляне на собствеността на "Герена"
Коментари 0
ДобавиДобави коментар
Водещи новини
Петър Чобанов: Минималната заплата крие повече рискове, отколкото решения на проблеми
25 ноември 202420:50
От прокуратурата искат постоянен арест за трима от биячите в мола
25 ноември 202418:09
Шофьор на тролей е със счупени нос и ръка след побой от пътник в София
25 ноември 202418:11
Юлиян Попов: Цената на водата в България е ниска, трябва да се инвестира в напояване
25 ноември 202418:46
Общини напират да вдигнат цената за паркиране
25 ноември 202422:30
Водещите новини! Бабикян: Борисов води разговора с Пеевски, а не с ПП-ДБ. Войната в Украйна доведе до нова ескалация между Запада и Москва (и още…)
25 ноември 202419:18
Нетаняху може да бъде арестуван, ако пътува до Германия
25 ноември 202419:28
Белият дом: Преговорите за спиране на огъня между Ливан и Израел вървят към споразумение
25 ноември 202422:53
Осло не откри доказателства за връзка между норвежеца, собственик на българска фирма, и взривените пейджъри на "Хизбула"
25 ноември 202420:41