Кралица Елизабет е лишила 70 души от почетни звания за последното десетилетие

06 април 2021 19:23

Кралица Елизабет е лишила 70 души от почетни звания за последното десетилетие
© gettyimages
1732 1

Общо 70 души са били лишени от почетни титли от британската кралица Елизабет II заради неправомерно поведение или наложени съдебни присъди, съобщи БТА.

Миналата година девет души са били лишени от титлите, с които кралицата преди това ги е удостоила и така общият им брой достига 70 души, сочи статистика, която бе публикувана от британския в."Таймс".

Таймс: Кралицата нарушава мълчанието си за расистките твърдения на Меган

Сред хората, загубили почетните си звания пред изминалата година, е бившият кинопродуцент Харви Уайнстийн, който бе осъден за изнасилване и сексуално посегателство през февруари миналата година на 23 години затвор. Той бе удостоен през 2004 г. с почетното звание Командир на Ордена на Британската империя за приноса си съм британската филмова индустрия. Сред другите, лишени от титли, са диктаторите Робърт Мугабе и Николае Чаушеску.

Според в."Таймс" най-многолюдната категория сред лишените от почетни звания са осъдените за сексуални посегателства над деца - те са 37 на сто от загубилите титлите си през последните двадесет години. На второ място са осъдените за измама - 21 на сто.

Кралицата връчва званията на личности, номинирани от организации или от обществени структури, които след това се внасят в кабинета. Независим комитет преглежда номинациите и проверява кандидатурите, преди окончателният списък да бъде представен на премиера и на кралицата за одобрение. Званията се дават за личните постижения на избраните или за приноса им за Великобритания или отвъдморските ѝ територии.

Мая Йорданова
1732 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Васко Р. Младич

2021.04.06 | 20:10

78632
Злобрн търтей

Добави коментар

Водещи новини