Кралица Елизабет е лишила 70 души от почетни звания за последното десетилетие

  • 06 април 2021 19:23

  • 1833
  • 1
Кралица Елизабет е лишила 70 души от почетни звания за последното десетилетие
© gettyimages

Общо 70 души са били лишени от почетни титли от британската кралица Елизабет IIЕлизабет IIЕлизабет II (на английски: Elizabeth II), пълно име Елизабет Александра Мери (Elizabeth Alexandra Mary) е кралица и заради неправомерно поведение или наложени съдебни присъди, съобщи БТА.

Миналата година девет души са били лишени от титлите, с които кралицата преди това ги е удостоила и така общият им брой достига 70 души, сочи статистика, която бе публикувана от британския в."Таймс".

Таймс: Кралицата нарушава мълчанието си за расистките твърдения на Меган

Сред хората, загубили почетните си звания пред изминалата година, е бившият кинопродуцент Харви Уайнстийн, който бе осъден за изнасилване и сексуално посегателство през февруари миналата година на 23 години затвор. Той бе удостоен през 2004 г. с почетното звание Командир на Ордена на Британската империя за приноса си съм британската филмова индустрия. Сред другите, лишени от титли, са диктаторите Робърт Мугабе и Николае Чаушеску.

Според в."Таймс" най-многолюдната категория сред лишените от почетни звания са осъдените за сексуални посегателства над деца - те са 37 на сто от загубилите титлите си през последните двадесет години. На второ място са осъдените за измама - 21 на сто.

Кралицата връчва званията на личности, номинирани от организации или от обществени структури, които след това се внасят в кабинета. Независим комитет преглежда номинациите и проверява кандидатурите, преди окончателният списък да бъде представен на премиера и на кралицата за одобрение. Званията се дават за личните постижения на избраните или за приноса им за Великобритания или отвъдморските ѝ територии.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1833 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Васко Р. Младич

2021.04.06 | 20:10

1
Злобрн търтей

Добави коментар

Водещи новини