Спомина се женският жираф Ейприл, превърнал се в интернет сензация

03 април 2021 15:35

© Pixabay
1167 1

Женският жираф Ейприл, превърнал се в интернет сензация, беше евтаназиран заради напреднала форма на артрит, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на зоопарка в Харпърсвил, Ню Йорк.

Ейприл се прочу през 2017 г., когато последните седмици от 15-месечната й бременност и раждането на отрочето й от мъжки пол Таджири бяха предавани на живо в интернет и събраха над 232 милиона гледания в Ютюб.

"Тя беше скъп член на нашето семейство и макар да знаехме, че този ден ще настъпи, сърцата ни са потънали в скръб", се посочва в изявлението, направено от собственика на "Енимъл адвенчър парк" Джордан Пач, предаде БТА. 

Двадесетгодишната Ейприл започна да проявява признаци на двигателни проблеми миналото лято. Направеният преглед установи, че тя страда от артрит. Ветеринарите тогава отбелязаха, че при едри животни като жирафите състоянието бързо може да се влоши.

Въпреки всички мерки, взети с надеждата да бъде забавено развитието на заболяването, Ейприл продължи да губи подвижността си и да прекарва повече време лежейки. Образни изследвания през март показаха "значителна и прогресираща дегенерация на ставите" в задните й крайници. Ветеринарите заключиха, че тежестта на състоянието й превишава усилията за облекчаването му.

Статистически продължителността на жирафите варира. Жираф от зоопарка в Ноксвил, Тенеси, смятан за най-възрастният в страната, беше евтаназиран на 31 години през 2019 г.

През март 2019 г. Ейприл се сдоби с друго мъжко отроче - Азизи, което почина миналия октомври в зоопарк в Тексас.

След неговото раждане Ейприл беше извадена от размножителната програма на зоопарка и беше поставена на противозачатъчни, припомня агенцията.

Novini.bg
1167 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.04.03 | 17:07

1
Тоя ковид не прощава даже на жирафите, е‎б‎и му майката гербава.

Добави коментар

Водещи новини