Изследване с октоподи дава информация за еволюцията на съня

  • 26 март 2021 15:16

  • 673
  • 0
Изследване с октоподи дава информация за еволюцията на съня
© Pixabay

Бразилски учени установиха, че октоподите, признати за най-умните безгръбначни, имат две фази на съня като хората, и дори може да сънуват, съобщи Ройтерс.

Резултатите са ново доказателство, че октоподите имат сложна и силно развита невробиология, която обуславя също толкова сложния им поведенчески репертоар. Те дават информация за еволюцията на съня - тази толкова важна биологическа функция, предава БТА.

Известно беше, че октоподите спят и тогава сменят цвета си. В новото изследване учените са работили с вида Octopus insularis в лабораторни условия. Те установиха, че тези промени в цвета са свързани с две фази на съня - "тих сън" и "активен сън".

През "тихия сън" октоподите са неподвижни, с бледа кожа, а зениците им са свити до резка. През "активния сън" те променят цвета си и движат двете си очи, като свиват също смукалото си и тялото си.

По време на съня им учените са наблюдавали повтарящ се цикъл. "Тихият сън" обикновено продължавал седем минути, а "активният" - по-малко от минута. Този цикъл изглежда аналогичен на фазите с бързо движение на очите и без бързо движение на очите при хората и други бозайници, птици, влечуги.

Сънищата са характерни за фазата с бързо движение на очите. Тогава и дишането става неритмично, пулсът се ускорява, а мускулите се парализират, за да не възпроизвеждат сънуваното. В другата фаза сънят е по-дълбок.

Резултатите от изследването показват, че октоподите може да сънуват, или да преживяват нещо подобно, каза ръководителят на екипа невробиоложката Силвия Медейрос от института по мозъка към федералния университет на Рио Гранде до Норте. Активният сън на октоподите е много кратък - няколко секунди до минута. Така че сънищата им може да са като кратки видеоклипове, или дори ГИФ-ове.

Учените искат да разберат повече за произхода и еволюцията на съня. Тъй като последният общ предшественик на гръбначни и безгръбначни е живял преди повече от половин милиард години, изглежда невероятно начинът им на сън да е установен преди това. Това означава, че еднакви модели на съня са се развили независимо в двете групи. Това явление се нарича конвергентна еволюция.

Последвайте канала на

Novini.bg
673 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини