"Пробуждане с хоро" събра онлайн българи от цялата планета

03 март 2021 20:35

"Пробуждане с хоро" събра онлайн българи от цялата планета
© Асен Великов
22281 2

"Пробуждане с хоро" събра онлайн българи от цялата планета, съобщиха организаторите от "Сдружение Азбукари", които, съпричастни с пандемичната обстановка, са пренесли празника изцяло в социалните мрежи.

Във фолклорната инициатива са се включили професионални и любителски фолклорни формации от 90 градове и села в България и българи от Австралия, Германия, Италия, САЩ, Испания, Украйна. Хиляди нашенци са играли хоро едновременно, за да покажат, че българският дух е жив.

Празникът, посветен на Националния празник - 3 март, събира за шеста поредна година позитивната енергия на българите у нас и по света.

Месец преди празника организаторите са приканили всички българи да се включат в инициативата и да сътворят вълнуващ онлайн спектакъл на 3 март, въпреки пандемията. "Нека покажем, че нищо не може да ни попречи да играем хоро където и да е - вкъщи, на двора, в работата, в парка, на улицата... или там, където ни заведе нашата изобретателност", са призовали те.

Клипове на българи, пеещи и играещи хоро, са били публикувани на фейсбук страниците на "Сдружение Азбукари" и на събитието "Пробуждане с хоро 2021".

Заради противоепидемичните мерки фолклорните ансамбли са участвали с по-малки представителни групи в зала. Със знамена и атрактивен авторски танц камерен състав от ансамбъл "Чинари" с ръководител Асен Павлов е повел хорото.

Излъчени са били и видео послания от българи от различни страни.

Novini.bg
22281 2

Коментари (2)

Добави коментар
Гогата

2021.03.04 | 02:18

28517
Браво БЪЛГАРИ !!! - така се укрепва БЪЛГАРСКИЯ дух . По нищо не са повече от нас - Американци , Англичани , Французи , Германци НО ТРЯБВА някой като ХАН КУБРАТ , като Хр.Ботев или Васил Левски да обедини народа и "со кротко и со благо и со малко КЬОТЕК" да ни ТУРИ В РЕД !
Галина Колева

2021.03.03 | 21:46

28419
Браво, Българи!!!

Добави коментар

Водещи новини