Климатичните промени застрашават хранителните вериги

02 март 2021 13:07

Климатичните промени застрашават хранителните вериги
© Pixabay
552 1

Ново изследване на британски специалисти показва, че на фона на продължаващото затопляне на планетата хранителните вериги ще стават по-малко ефективни, насочвайки все по-малко енергия от дъното към върха, предаде ЮПИ, позовавайки се на публикация в сп. "Нейчър".

За целите на проучването авторите му от университета на Ексетър и лондонския университет "Куин Мери" са отчели ефектите на температурата върху движението на енергия от едноклетъчни водорасли, или фитопланктон, към микроскопичните организми, известни като зоопланктон, които се хранят с тях, предаде БТА. 

ООН: Нужни са драстични промени, за да опазим нашата планета от разруха

Резултатите от изследването показват, че увеличение с 4 градуса Целзий намалява енергийния трансфер от фитопланктона към зоопланктон с 56 процента.

"Тези резултати хвърлят светлина върху едно недооценено последствие от глобалното затопляне. Фитопланктонът и зоопланктонът са основата на хранителните мрежи, поддържащи сладководни и морски екосистеми, от които зависят хората", пишат авторите на изследването.

В продължение на седем години изследователите редовно са измервали ефективността на азотния трансфер - показател за цялостен енергиен трансфер - сред планктона, който постепенно е бил излаган на все по-топла вода.

Разработват се специфични модели за управление на горите в условията на климатични промени

Според авторите новото проучване е първото, което измерва метаболитните разходи при по-високи температури в основата на хранителната верига.

"Ако ефектите, които откриваме в този експеримент, сe проявят в естествените екосистеми, последствията могат да бъдат сериозни за по-големите животни по върховете на хранителните вериги, зависещи от енергията, предавана от дъното нагоре", казва биохимикът Марк Тримър от университета "Куин Мери", един от съавторите на изследването.

Вижте и това видео от нашия архив:

Радина Лазарова
552 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
МУТРИ ВЪН

2021.03.02 | 13:46

26617
ЗА ХОРАТА СЪС КЪСА ПАМЕТ ВИЖТЕ ВЪВ ЮТУБ С.ТРИФОНОВ И МУЛТИГРУП ВИЖТЕ СНИМКИТЕ МУ С Г. ИЛИЕВ ВИЖТЕ ГО СЪС Б. БОРИСОВ И ПОСЛЕ СИ ЗАДАЙТЕ ВЪПРОСЪТ КАК Е ВЪЗМОЖНО ТОЗИ ДА Е РАЗЛИЧЕН И ДА НИ СПАСИ ОТ МУТРИТЕ И ЗАДКУЛИСИЕТО МОЖЕ ЛИ ЦЯЛ ЖИВОТ ДА СИ СЪС МУТРИТЕ И СЕГА ИЗВЕДНЪЖ ВЕЧЕ ДА СИ СРЕЩУ ТЯХ

Добави коментар

Водещи новини