Разработват се специфични модели за управление на горите в условията на климатични промени

  • 16 февруари 2021 15:31

  • 702
  • 1
Разработват се специфични модели за управление на горите в условията на климатични промени
© pixabay

WWF България заедно с партньори в страната и чужбина започна работа по изработването и прилагането на специфични модели за управление на горите в контекста на промените в климата. Това съобщават от природозащитната организация. Дейностите са част от проекта "Климатично-интелигентно управление на горите в Централна и Източна Европа", финансиран от програма LIFE на Европейската комисия.

Теренната работа у нас ще се извършва на площ от над 1300 ха /13 000 дка/ в обхвата на седем държавни горски стопанства ДГС "Витошко-Студена", ДГС "Радомир", ДГС "Невестино", ДГС "Петрич-Първомай", ДГС "Гоце Делчев", ДГС "Сандански" и ДГС "Кюстендил". Всичките са на територията на Югозападното държавно предприятие /ЮЗДП/.

Намалява се административната и финансова тежест за гражданите с промени в Закона за горите

Целта е да се адаптират към климатичните промени най-уязвимите гори у нас - изкуствено създадените горски култури от бял бор. Ще бъдат създадени 100 дка семепроизводствени градини и експериментални насаждения от устойчиви на засушаване дървесни видове като космат дъб, пърнар /вид топлолюбив вечнозелен дъб/ и калабрийски бор в най-южните части на ЮЗДП.

Идеята е да се увеличи устойчивостта на горите в тези райони на предприятието, които са най-уязвими към изменението на климата. Създадена е и система за дистанционно наблюдение, която в продължение на седем години ще показва чрез сателитни снимки как климатът влияе на здравето на горите. Това дава възможност за бързо ограничаване на потенциални щети в резултат от засушавания, каламитети, наводнения или други проявления на климатичните промени.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
702 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
строг , но справедлив

2021.02.16 | 16:13

1
Ако сечта на родните гори продължава със същият темп, то скоро няма да има какво да се спасява !!!

Добави коментар

Водещи новини