Кучета са придружавали първите хора, стъпили в Северна Америка

  • 24 февруари 2021 13:25

  • 1219
  • 0
Кучета са придружавали първите хора, стъпили в Северна Америка
© Pixabay

Кучета със сигурност са придружавали първите хора, стъпили в Северна Америка, установиха учени, след като откриха останки от това животно датиращи отпреди 10 хиляди години, предаде Франс прес.

Предполага се, че хората са мигрирали на този континент от територията на Сибир преди 30 – 11 хиляди години. Историята на човека е тясно свързана с тази на неговия най-добър приятел от много отдавна. Изучаването на ДНК на кучетата дава полезни насоки за проследяването на заселването на хората.

В този контекст учени от американския университет в гр. Бъфало проучиха ДНК от фрагмент на куче, открит в югозападната част на Аляска. Отначало те си помислили, че става дума за кост от мечка. Но по-подробният анализ установил, че става дума за част от бедрена кост на куче, което е живяло по тези места преди около 10 150 години. То споделяло същото генетично наследство на американските кучета, предшестващи идването на европейските породи, вкарани на континента с първите колонизатори.

Считаме, че първите миграции на хора през региона са били по-значими, отколкото се считаше преди това, изтъква Шарлот Линдквист, биолог от университета в Бъфало и една от авторките на проучването. Анализът на костния фрагмент доказал, че кучето е имало "морски" хранителен режим и е консумирало останки от риба, тюлени и китове, допълва БТА.

Последвайте канала на

Novini.bg
1219 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини