Рядък вид кактус цъфна пред очите на хиляди

22 февруари 2021 11:57

Рядък вид кактус цъфна пред очите на хиляди
© Facebook@CUBotanicGarden
777 0

Експерти от Ботаническата градина на университета в Кеймбридж предаваха на живо цъфването на рядък вид кактус от Амазония, наречен „лунно цвете”. Събитието бе наблюдавано от повече от 200 000 души, предаде Ройтерс, цитирана от bTV. 

Процесът започва при залез слънце и приключва с изгряването на първите слънчеви лъчи на следващия ден. Разцъфналият кактус има сладка миризма и красив бял цвят, но само няколко часа по-късно, когато растението започва да умира, тази миризма се превръща в нещо „гранясало“. Животът му продължава само 12 часа.

Обикновено кактусите се свързват с горещо време и пустиня, но „лунното цвете бъде дълъг до 27 см и се опрашва само от два вида молци, които имат достатъчно дълъг хобот, но това никога не е наблюдавано в дивата природа.

В оранжерията пък няма ястребови молци, така че ботаниците са опрашили цветето с помощта на четка за рисуване. Изследването на редкия вид растение позволява на учените да разберат повече за
разнообразието в екваториалната джунгла.

„Много сме изненадани от интереса, който нашият кактус създаде“, каза директорът на Ботаническата градина Бевърли Глоувър.

Изследователи се надяват той да продължи да цъфти ежегодно.

Novini.bg
777 0

Коментари (0)

Добави коментар

Добави коментар