Астрономи за пръв път наблюдаваха умираща далечна галактика

  • 12 януари 2021 11:13

  • 2817
  • 0
Астрономи за пръв път наблюдаваха умираща далечна галактика
© ESO Astronomy /M. Kornmesser

Астрономи наблюдаваха за пръв път умираща далечна галактика, която е изгубила около половината от звездообразуващия си газ, предадоха БТА и Франс прес. Данните са били получени с помощта на телескопа Алма от Южната европейска обсерватория в Чили.

Обикновено загубата на газ се приписва на черните дупки, но в случая става дума за сблъсък с друга галактика.

ID2299 е толкова отдалечена, че светлината й е пътувала 9 милиарда години, за да достигне до нас. Ние я наблюдаваме в състояние, когато Вселената е била само на 4,5 милиарда години.

"Тази елиптична галактика преживява един доста екстремен феномен, който никога не е бил наблюдаван на такова голямо разстояние, изтъкна Еманюел Дади, астрофизичка от Центъра за ядрени изследвания от университета Париж-Сакле. Тя е съавтор на изследване ,публикувано в "Нейчър астрономи", съвместно с Анаграция Пулици от британския университет в Дърам.

Астрономи откриха далечна галактика, приличаща на Млечния път

"ID2299 " в момента изхвърля повече от половината от газа си, горивото, захранващо образуването на звездите. Това става при феноменални обеми, равни на 10 000 слънца за година. Процесът става едновременно с консумирането на същия газ, за оформянето на звезди, при висок ритъм, с маса около 550 пъти от тази на нашето Слънце.

За сравнение нашата галактика, Млечният път, произвежда равностойността на три слънца годишно.

При този ритъм отдалечената галактика би трябвало да стане стерилна само след няколко десетки милиона години, което е много кратък период за космическите мащаби.

Novini.bg
2817 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини