Хавайски остров е превзет от хиляди диви кокошки

  • 06 януари 2021 16:41

  • 1240
  • 0
Хавайски остров е превзет от хиляди диви кокошки
© Pixabay

Хавайският остров Кауаи се е превърнал в рай за хиляди кокошки, които са развили странни взаимоотношения с местните жители, съобщава сайтът Одити сентръл.

Дивите пернати обитатели на острова обикалят плажовете, бензиностанциите, магазините и дори летището, ровят в кофите за боклук, събират котешка храна или "просят" почерпка от туристи. В търсене на насекоми пилетата и кокошките разравят лехи и тревни площи и понякога унижощават цели градини. Петлите започват да кукуригат още преди разсъмване.

Смята се, че безпризорните пилета са се появили на острова след два опустошителни урагана през 1982 и 1992 г. Тогава стотици кокошарници са били унищожени, а птиците, разпръснати из острова, се се приспособили към живота на свобода и скоро са започнали да се размножават в местните гори и паркове.

Великобритания въведе кокоши локдаун

Всъщност Кауаи е дом на диви пилета повече от хиляда години. Те са донесени на острова от полинезийски моряци. Птиците са се адаптирали успешно към средата и впоследствие са започнали да се кръстосват с привнесените домашни пилета, предава БТА.

Дивите пилета на острова са защитени от закона. Разграничаването им от домашните или хибридите обаче може да бъде сложно. Ето защо местните жители и туристите се опитват изобщо да не докосват тези птици, което им позволява спокойно да си "гледат живота".

Последвайте канала на

Novini.bg
1240 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини