Найлоновите торбички - сред най-смъртоносните пластмаси за морските животни

  • 14 декември 2020 11:51

  • 490
  • 0
Найлоновите торбички - сред най-смъртоносните пластмаси за морските животни
© Getty images

Найлоновите торбички и меки опаковки са сред най-смъртоносните пластмаси в животните в световния океан, съобщи електронното издание на британския в. "Гардиън", като се позова на анализ на данни от стотици научни статии.

Изоставени рибарски мрежи, както латексови ръкавици и балони са сред другите най-опасни за живота на морските обитатели отпадъци в сравнение с останалия боклук, който животните поглъщат, предаде БТА. Анализът е дело на научната агенция на австралийското правителство. Поглъщането на пластмаси е причина за смъртта на представители на над 80 животински вида.

Известна личности се включиха в кампания за ограничаване на пластмасата за еднократна употреба

Китовете, делфините и морските костенурки са сред най-уязвимите на поглъщането на тънки пластмаси, докато морските птици са особено застрашени от поглъщането на твърди пластмасови частици и балони.

"Смъртта, която настъпва след поглъщането на някои от тези продукти, не е бърза и най-вероятно е да не е безболезнена", каза морският еколог д-р Лорън Роман, ръководител на изследването. "Това е ужасен начин да се умре", добави той. 

Последвайте канала на

Novini.bg
490 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини