Учени за пръв път проследиха сблъсък на астероиди в близост до далечна новородена звезда

Европейски американски астрономи за пръв път проследиха сблъсъци между астероиди и комети в близост до далечна новородена звезда в съзвездие Вълк, предаде ТАСС.

Астрономите са използвали инструментите на микровълновата обсерватория АЛМА в чилийската пустиня Атакама. "Тази удивителна звезда ни показа какви процеси протичат в новородените планетни системи непосредствено след като техния протопланетен диск започва да изчезва. За пръв път успяхме да проследим тази фаза от еволюцията на формиращите се планетни системи", заяви Марк Уайт, един от авторите на проучването, който е професор в британския университет в Кембридж.

Пробата, която НАСА взе от астероид, може да съдържа отговора за възникването на живот на Земята

Професор Уайт и неговите колеги съсредоточили вниманието си върху онези новородени звезди, в близост до които отсъстват големи запаси от прах. Това означава ,че процесът на оформянето на планетите около тях е в крайна фаза. Вниманието на учените привлякла новородената звезда NO, разположена в "звездните ясли" в съзвездието Вълк.

Това небесно светило отстои на 436 светлинни години и около него били наблюдавани големи количества въглероден окис. Този газ се образува при сблъсък на комети или астероиди. Учените стигнаха до извода, че газът, движещ се със скорост 22 километра в секунда, е резултат на масови сблъсъци между астероиди и комети, възникващи в последните фази на формирането на планетните системи, допълва БТА.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Любопитно

още

Анкета

Колко чаши кафе пиете на ден?

Колко чаши кафе пиете на ден?

Избрано от Интернет