"Пандемия" е дума на годината според речника "Мериам-Уебстър"

"Пандемия" бе избрана за дума на 2020 г. от речника "Мериам-Уебстър", съобщи Асошиейтед прес.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 18609

"Това вероятно не е голяма изненада", коментира пред агенцията Питър Соколовски, редактор в "Мериам-Уебстър". "Често важните новини съдържат техническа дума, която е свързана с тях, но в случая думата "пандемия" не е просто техническа, тя се превърна в нещо общо. Вероятно това е думата, с която ще свързваме и описваме този период в бъдеще", каза той.

Думата придоби специфичността си през март тази година, когато кризата с новия коронавирус бе определена като пандемия, но на сайта Merriam-Webster.com тя вече бе добила популярност още в началото на януари и после отново през февруари, когато бяха регистрирани първи смъртни случаи в САЩ и разпространението на заразата на круизни кораби.

На 11 март Световната здравна организация обяви разпространението на новия коронавирус за глобална пандемия и търсенията за думата на сайта веднага рязко се увеличили. Интересът към нея останал значително висок през цялата година, каза Соколовски.

Публикуваха речник за коронавируса

Той поясни, че търсенията за думата на сайта на 11 март били 115 806 процента повече в сравнение със същата дата миналата година.

Речникът "Мериам-Уебстър" избира дума на годината повече от петнадесет години. Миналата година дума на годината бе "те", през 2018 г. - "справедливост", през 2017 г - "феминизъм", през 2013 г. - "наука", през 2012 г. - "социализъм", припомня ТАСС.

През март "Мериам-Уебстър" реагира бързо и добави и актуализира описанията на думи, свързани с пандемията. "Коронавирус" е в речника от десетилетия, но "Ковид-19" се появи през февруари и 34 дни по-късно речникът вече бе включил описание в сайта.

Локдаун е дума на годината, избрана от английския речник "Колинс"

"Това е най-краткият период от време, в който една дума влиза в речника след появата си", обяснява Соколовски.

"Коронавирус" е сред кандидатите за дума на годината заедно с "карантина" , "мамба" и други.

Сайтът на "Мериам-Уебстър" има месечно около 40 милиона потребителя и около 100 милиона преглеждания на страници, допълва БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 18609

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Любопитно

още

Анкета

Вълнувате ли се от личния живот на популярните българи?

Вълнувате ли се от личния живот на популярните българи?

Избрано от Интернет