Откриха уникални документи за изграждането на катедралния храм "Св. Св. Апостоли Петър и Павел" в Силистра

  • 24 ноември 2020 14:02

  • 453
  • 0
Откриха уникални документи за изграждането на катедралния храм "Св. Св. Апостоли Петър и Павел" в Силистра
© Google Maps

Уникални документи за изграждането на днешния катедрален храм "Св. Св. Апостоли Петър и Павел" в Силистра е открил директорът на Регионалния исторически музей д-р Николай Тодоров в Османския архив в Истанбул.

Сред най-интересните находки е молбата на силистренци за строежа на църквата.

През 1859 г. за 14 000 гроша силистренските първенци купуват терена, където днес са храмът, дворът, сградата на епархийското настоятелство и пристройките. Тогавашната църква "Свети Георги" била в лошо състояние. Около 60 видни българи от града и околните села пишат молба до султана за издаване на ферман за строежа на църквата. Молбата е на гръцки език с печатите и подписите на просителите - елит на българската общност. В процедурата влизало и издаване на специален документ от Великия везир. Но за времето си процедурата минала сравнително бързо и храмът бил построен и осветен.

Междувременно гърчеещите се власи в Силистра предявили претенции към църквата и се разбунтували и потрошили тогавашното българско училище. Наложила се намесата на валията, който предприел разследване. Създадена специална комисия с членове от дипломатическите представителства в Русе изслушала спорещите и взела страната на българите.

Катедралата „Св. Александър Невски“ отбелязва своя зимен храмов празник

В издирените документи в над 160 страници се описват разпитите и показанията, сред които и тези на тогавашния митрополит Дионисий - грък по произход.

Запазена е и схемата за новото училище, разделено на три части - българско, гръцко и девическо. Според д-р Николай Тодоров откритите от него документи хвърлят нова светлина върху обществено-икономическия живот на силистренци от средата на деветнайсети век.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
453 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини