Косатките са виновни за изчезването на големите бели акули край Кейптаун

  • 18 ноември 2020 20:07

  • 3097
  • 0
Косатките са виновни за изчезването на големите бели акули край Кейптаун
© Pixabay

Присъствието на косатки, суперхищниците на океана, наречени също китове-убийци, е с голяма вероятност причината за изчезването на голямата бяла акула в крайбрежието на Кейптаун, според южноафриканско правителствено проучване, цитирано от Франс прес и БТА.

Големите бели акули изчезнаха от крайбрежните води, където е и любимата им плячка - тюлените, като някои експерти обвиниха за това лова на акули, други - използването на рибарски мрежи или свръхриболова.

Но резултатите от правителствено проучване на ЮАР дадоха друга насока на търсенето на виновниците.

Според резултатите от изследване, проведено от екип от девет национални и международни експерти, косатки са започнали да ловуват бели акули в споменатите води. Те ги атакували заради любим деликатес – черния дроб на акулата.

Бабите косатки помагат на внуците да оцелеят

През 2017 година в района на Гансбай бяха открити останките на 5 бели акули, убити от косатки. Друга акула от същия вид беше открита тази година на плажа. Броят на подобни на тези случаи може да се окаже много по-голям, твърди една от авторките на проучването Алисън Кок. Същият феномен бил наблюдаван и край бреговете на американския щат Калифорния.

В света съществуват 250 вида акули, като много тях попадат в списъка на защитените. В ЮАР 14 процента от всички видове акули са застрашени. Всяка година в световните морета и океани биват избивани 100 милиона акули.

Количество, което е два пъти по-голямо от това, което би поддържало популацията им на сегашното равнище, изтъкват специалисти.

Косатките, наричани още и орки, са най-големият вид делфини, изключително интелигентни и ловуващи в екип, те нямат съперник в океана. Освен човека...
 

Последвайте канала на

Novini.bg
3097 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини