МКС отбелязва 20 години с екипаж в орбита

  • 02 ноември 2020 12:05

  • 400
  • 0
МКС отбелязва 20 години с екипаж в орбита
© Pixabay

Международната космическа станция (МКС) отбелязва 20 години с хора в орбита в понеделник, съобщиха БТА и АП.

Първият екипаж се „нанася“ в три тесни помещения. Двайсет години и 241 посетители по-късно, комплексът има наблюдателница, шест спални, три тоалетни и 12 стаи.

Станцията е обитавана от представители на 19 държави, мнозина са работили там многократно. Посрещала е и туристи, плащали за престоя си.

Изтичането на въздух от МКС намаля след ремонт на пукнатината

В първия екипаж са американците Бил Шепърд и руснаците Сергей Крикальов и Юрий Гидзенко. Те излитат от Казахстан на 31 октомври 2000 г. Два дена по-късно отварят вратите на МКС.

Тримата прекарват повечето време в усилия да включат оборудването.

Оттогава МКС се е превърнала в комплекс с дължина почти на футболно игрище, с 13 км електрически кабели, 4 декара слънчеви панели, три високотехнологични лаборатории.

Космонавт призова от МКС да пазим планетата след замърсяването на водите в Камчатка

Шепърд вече е на 71 години и е пенсионер. Крикальов е на 62 години, а Гидзенко - на 58. И двамата участваха в изстрелването на 64-ия екипаж на станцията в средата на октомври.

Първото нещо, което тримата правят, пристигайки в тъмната станция на 2 ноември, е да включат осветлението. За Крикальов този момент е "много паметен". След това загряват вода за топли напитки и активират тоалетната. Тогава Шепърд казва, че вече на станцията може да се живее - с осветление, топла вода и тоалетна.

Тримата наричат космическия си дом Алфа, но името не добива популярност. Те остават пет месеца на станцията, без контакт с близките и със спорадична връзка с управлението на полета.

Сега астронавтите имат постоянна връзка с управлението на полета и дори личен интернет телефон.

ЕКА разработва система за събиране на космически боклук

Основното притеснение на НАСА за МКС са космическите боклуци.

Строежът на МКС започва през 1998 г. Партньорските космически агенции очакват експлоатацията й да продължи още няколко години.

Предшественикът й станцията Мир работи 15 години.

По голямата част от времето на астронавтите на МКС преминава в поддръжка и научни експерименти. За мнозина основно развлечение е да наблюдават Земята. МКС я обикаля за 90 минути и астронавтите могат да видят 16 изгрева и залеза дневно.

За сегашните обитатели на МКС днес е предвидена празнична вечеря. Денят обаче няма да е почивен.

Най-голямата полза от станцията, според Шепърд, е сътрудничеството на нея и добрата организация. Русия например осигурява полети и за американските астронавти от спирането на совалките.

Научният принос на МКС е голям. Без нея човечеството нямаше да има основни познания за радиацията, микрогравитацията и ефекта й върху хората и животоподдържащите системи за продължителни космически мисии. Освен това работата на ниска околоземна орбита (около 400 км) е особено важна за бъдещите мисии до Луната и Марс. Има и много открития, свързани с медицината и материалознанието. МКС допринася и за изследване на земната геология, океани, ледена покривка.

Последвайте канала на

Novini.bg
400 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини