ЕКА разработва система за събиране на космически боклук

Работата по проектирането на системата "Клиърспейс-1" за събиране на космически боклук започна в Европа през лятото, съобщи пред ТАСС постоянният представител на Европейската космическа агенция (ЕКА) в Русия Рене Пишел.

"Техническите дейности по проекта започнаха през юли 2020 г. със съвместни заседания на специалисти от ЕКА и "Клиърспейс", проектиране на системата, работа по полетния сегмент и т.н.", каза Пишел, цитиран от БТА. 

Сблъсъци на спътници с космически боклук ще има веднъж на всеки 5-9 години

Подписването на договор за разработка е планирано за ноември тази година. то трябваше да се състои през лятото, но бе отложено заради пандемията. Конкурсът за създаване на апарат спечели частен консорциум, оглавяван от "КлиърСпейс", дъщерна компания на Федералното политехническо училище в Лозана, Швейцария. В консорциума участват и компаниите "Еърбъс", О Ха Бе, "Деймос" и др.

Апаратът ще има за задача да извежда от орбита изведените от употреба спътници и големи отломки космически отпадъци, които могат да бъдат потенциална заплаха. Той ще определя положението на орбиталните обекти с помощта на датчици, след което ще се доближава до тях и ще ги улавя с помощта на четири роботизирани ръце.

Астрофизик: Колата на Мъск не е космически боклук

Първият обект, който е планирано да бъде уловен от бъдещата система е адаптор ВЕСПА, използван в ракетата "Вега" през 2013 г. Сега той е в орбита на височина между 660 км и 800 км.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Любопитно

още

Анкета

Трябва ли да продължи изкуството по време на COVID-19?

Трябва ли да продължи изкуството по време на COVID-19?

Избрано от Интернет