Екземпляри от редки и застрашени видове животни посрещат посетителите на музея в Плевен

Екземпляри от редки и застрашени видове животни посрещат посетителите на музея в Плевен. Уникалната експозиция "Природа в риск" е създадена от музея в Русе, съобщи пред БТА зоологът Венцислав Петков от русенския музей.

В световен мащаб има над 30 хиляди застрашени видове, което е наложило приемане на Световна конвенция в тяхна защита, забранила търговията с тях, поясни той.

По доходност търговията с редки и защитени видове се нарежда на второ или трето място след търговията с наркотици и оръжия, изтъкна музейният специалист като се позова на световна статистика.

"Царският орел е много рядка птица, но има колекционери, които искат да притежават яйце от нея и дават хиляди долари за едно. Синигери, славеи и дроздове се ловят със специални мрежи, за да бъдат продавани за домашни любимци или консумация. Подобни случаи се засичат на границите", отбеляза Петков.

Банкси призна, че е автор на творба в Нотингам

Той добави, че Министерството на околната среда и водите е предоставило на музея конфискувани палта от кожа на видра и бенгалска котка и обувки от крокодилска кожа, иззети по Закона за биологичното разнообразие, регламентите на ЕС и Конвенцията за международна търговия със застрашени видове.

Експонатите могат да се видят в колекцията, която ще бъде показана и в други градове, за да запознае повече хора с проблема, подчерта Венцислав Петков.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Любопитно

още

Анкета

Трябва ли да продължи изкуството по време на COVID-19?

Трябва ли да продължи изкуството по време на COVID-19?

Избрано от Интернет