Мъртво пиян опита да поеме контрола над ядрена подводница

  • 19 октомври 2020 21:35

  • 9098
  • 5
Мъртво пиян опита да поеме контрола над ядрена подводница
© gettyimages

Куриозна случка на подводницата от Кралския флот „Бдителна“ (Vigilant), обезпечаваща защитата на Великобритания от ядрен удар. Капитан-лейтенант Лен Лоу, отговарящ за въоръжението на съда, се е явил на служба „мъртво пиян“, пише The Sun.

Лоу е разтревожил екипажа, когато се е опитал да поеме ръководството над 16 ядрени ракети Trident, „способни да убият 60 милиона души“. Според информацията на изданието, офицерът е бил много пиян и е държал в ръцете си пакет с пържено пиле.

Последната българска подводница вече е музей

„Той не беше в състояние да отговаря за ядрените оръжия“, разкрива източник на The Sun.

Човекът, който сменяше, е разбрал, че нещо не е наред. Той не е имал друг избор, освен да предупреди началството.

По време на инцидента подводницата е била разположена в базата на ВМС на Кингс Бей в окръг Камдън, щата Джорджия. Екипажът се е подготвял за разтоварване на ракетите, всяка с тегло 60 тона, когато на кораба се появява командир Лоу. Основните му задължения като отговорен за инженерно-техническото обезпечение на въоръжението е било да се грижи за ракетите. Всяка от тях има по 3 ядрени бойни глави, „сравнима по мощност с 30 от бомбите, пуснати над Хирошима“. „Шокиран съм от тази история“, призна в интервю пред изданието бивш подводник. „Той напълно е пренебрегнал задълженията си. Не е трудно да си представим най-лошия сценарий“, допълва Фокус.

След инцидента 40-годишният Лоу беше изпратен обратно с позор в Шотландия, където обикновено се намира корабът. Срещу офицера е започнато разследване.

Това не е първият скандал, избухнал около тази подводница, с прякор кораба на Нейно Величество „Секс и кокаин“. Предишният капитан и първият помощник бяха отстранени от длъжност за това, че са преспали с младши офицери - жени. Освен това девет члена на екипажа бяха уволнени след употреба на наркотици. Поредицата от проблеми, придружаващи кораба на стойност 3 милиарда паунда, не свършва дотук.

Миналата седмица стана известно, че една четвърт от екипажа на „Бдителната“ е положил тестове за коронавирус, след като моряците са нарушили карантината и са организирали запой в крайбрежен град.

Мая Йорданова
9098 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
From La Tortuga

2020.10.22 | 11:28

5
Екипажа на тази подводница, като че ли е събиран от сценаристите на Карибски пирати. Остава и капитанът да е копие на Джак Спароу и шоуто ще е пълно.
Ко стана...?!

2020.10.20 | 08:43

3
Начи не само блядовете се напивали...?!?!

2020.10.20 | 17:12

4
блядовете пият ама не се напиват а тия вършат глупости и трезви ....
Топа на попа

2020.10.20 | 01:28

2
Искам да стрелям с български какалашник лигав Българчок в британскакосмата амбразура .
преспали

2020.10.19 | 22:13

1
преспали със жени, че с мъже ли да спят??? като им натикахте жени в армията - ще спят с тях, какво да ги правят??? ако бяха спали с мъже щяха да им ръкопляскат. джендърска работа

Добави коментар

Водещи новини