Перфектно запазена мумия на 2500 години в откритите саркофази в Египет

  • 05 октомври 2020 16:26

  • 4190
  • 0
Перфектно запазена мумия на 2500 години в откритите саркофази в Египет
© Getty Images

Египетските власти обявиха, че е открита голяма колекция от добре запазени саркофази на 2600 години в некрополиса Сакара край Кайро, предаде БТА.

Министърът на туризма и по въпросите на паметниците на културата Халед ел Анани Ез заяви, че археолозите са открили три шахти с 59 запечатани саркофага близо до пирамидата на Джосер преди три седмици. Те вероятно са от 26-ата династия.

"Присъствах на отварянето на един от саркофазите . . . мумията изглеждаше като мумифицирана вчера", каза министър Халед ел Анани Ез.

Мумия на 3000 г. "проговори" във Великобритания

В некропола има още пластове с ковчези, които предстои да бъдат изровени. Извадените саркофази са в много добро състояние и са запазили оригиналните си цветове. Те са на група жреци и на хора от властта от късния период в древноегипетската история.

На обекта са намерени десетки статуетки и амулети. Откроява се бронзова статуетка на бог Нефертум. Те ще бъдат изложени в Големия египетски музей до пирамидите в Гиза заедно с три други 3500-годишни ковчези от некропола Асасиф близо до Луксор. Египет напоследък увеличи търсенето на древни артефакти с надежда да съживи туризма, който е основен източник за доходи. Той беше силно засегнат от въстанието от 2011 г. срещу Хосни Мубарак.

Последвайте канала на

Novini.bg
4190 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини